Preşedintele Camerei Federative a Medicilor crede că introducerea colpăţii reprezintă, de fapt, o contribuţie prea mare pentru pacient.Introducerea mecanismului de coplată în sistemul sanitar reprezintă un jaf asupra pacientului, crede preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu. Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii, acest mecanism înseamnă o plată în plus a serviciului medical, a explicat Pereţianu.
„Coplata a fost introdusă în Occident pentru a modera accesibilitatea crescută a serviciior medicale. La noi este de fapt o altă plată pentru că este introdusă o contribuţie prea mare. Coplata nu ar trebui să depăşească 3% din valoarea actului medical. Este o aiureală ce se întâmplă cu acest sistem. Introducerea coplăţii acum este un jaf asupra pacientului”, a declarat Dan Pereţianu.
Adina Geană, director general de management al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a lucrat la proiectul de lege privind introducerea coplăţii, a declarat că mecanismul de coplată va poduce efecte în timp, în aproximativ doi-trei ani, când va regla piaţa serviciilor medicale.
Adina Geană a adăugat că în prezent în România sunt plătite aproximativ 30% de serviciile medicale în plus faţă de necesar şi că mecanismul de coplată există în prezent în toate ţările din Europa.
Circa 9,4 milioane de români nu vor fi afectaţi de coplata serviciilor medicale, care ar urma să fie introdusă de la 1 iulie, potrivit secretarului de stat Cristian Irimie.
Categoria celor care nu vor plăti în plus la medic sau la spital include bolnavii cronici, pacienţii cu urgenţe medicale sau chirurgicale, pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei pe lună, şomerii, gravidele (inclusiv la naştere), persoanele persecutate politic înainte de 1990, persoanele fără venituri, copiii şi tinerii care sunt încă la şcoală (chiar dacă depăşesc vârsta de 18 ani) şi studenţii până în 26 de ani.
Contribuţia personală a cetăţenilor, ca urmare a introducerii sistemului de coplată, va fi de cel mult 600 de lei pe an, sumă care ar putea fi deductibilă fiscal pentru persoanele juridice, din impozitul plătit pentru angajat, potrivit lui Irimie.
Coplata va reprezenta contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, în momentul utilizării efective a acestora. Mecanismul de coplată va aduce, potrivit reprezentanţilor ministerului, beneficii printre care creşterea accesului la asistenţa medicală la nivelul adecvat, creşterea eficienţei la nivelul sistemului de sănătate, monitorizarea şi transparenţa cheltuielilor, opţiuni pentru reducerea efortului financiar al contribuabilului şi venituri suplimentare pentru unităţile medicale.
Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist si în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia.