Oamenii de afaceri coreeni sunt interesați să dezvolte relații comerciale și să investească în Transilvania. Aceasta este concluzia unei misiuni economice care a avut loc în Coreea de Sud și care a fost organizată de Open Bridge Consortium.Această misiune a dus la deschiderea unui birou de informare, Transilvania Center, în orașul Ulsan. Este vorba de una dintre metropolele industriale importante ale Asiei, locul unde se află cartierul general al gigantului industrial Hyunday. De asemenea, oportunitățile oferite de Cluj și de Transilvania, în general, au fost promovate și în Suwon, orașul unde se află cartierul general al companiei multinaționale Samsung și care este înfrățit cu Cluj-Napoca. Parteneriatul a fost extins și la nivelul administrației județene, a anunțat Istvan Vakar, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj. ”România este imperios necesar să se promoveze în Coreea, deoarece economia coreeană este în creștere, PIB-ul lor este în creștere în fiecare an, piața coreeană și piața asiatică este relativ ocupată și este deschidere pentru a investi – chiar și investiții mai mari – în piața occidentală. Noi, pentru ei, reprezentăm o poartă de intrare în piața occidentală, prin urmare încercăm cu toată forța noastră să îi atragem încoace”, a spus Istvan Vakar.
Informații despre afaceri de succes din Transilvania, dar și despre oportunități de investiții pentru oamenii de afaceri coreeni interesați de mari proiecte, precum Autostrada Transilvania ori histrocentrala de la Tarnița – Lăpuștești sunt promovate în întreaga Coree de Sud și prin intermediul revistei Transilvania Outlook. Este vorba de rodul unui parteneriat între Open Bridge Consortium și www.clujtoday.ro și care este sprijinit de o asociere din care fac parte autoritățile locale, cele județene, Camera de Comerț și Industrie, Aeroportul Internațional Cluj-Napoca ori actori economici precum Tetarom.
Lae Weon Park, președinte Open Bridge Consortium, a explicat interesul investitorilor coreeni pentru România. ”Prima dată trebuie să vă spun că Guvernul Coreii de Sud și Guvernul României sunt parteneri strategici. România este unicul partener de acest fel din Europa pentru Coreea de Sud. Există mai mulți factori de care trebuie să ținem seama. România este o țară destul de mare și destul de bine populată. Are mai multe resurse interesante și oameni cu bună calificare”, a spus Lae Weon Park.
La rândul său, vicepreședintele Open Bridge Consortium, Octavian Gagiu, a spus că există deja două companii coreene interesate de proiecte din zona Clujului.
Reprezentanta Primăriei Cluj-Napoca, Emilia Botezan, a afirmat că partenerii coreeni au fost plăcut impresionați de profesionismul și acuratețea informațiilor oferite de membrii delegației românești. Reprezentanții ai furnizorilor pentru compania Hyunday și-au exprimat regretul pentru faptul că întâlnirea nu a avut loc cu trei luni mai devreme, înainte ca ei să înceapă proiectul unei fabrici de componente auto în Cehia. Însă există interes pentru Transilvania din partea unor companiio care gestionează proiecte energetice, dar și din partea unor firme coreene interesate să cumpere produse agricole din România.