O oră fără iluminat pentru a lupta împotriva încălzirii climatice

Oraşul australian Sydney a rămas sâmbătă seară timp de o oră fără lumină, dând astfel startul operaţiunii Earth Hour, Ora Pământului, care mobilizează în fiecare an întreaga planetă împotriva încălzirii climatice, relatează AFP.La ora locală 20.30, clădiri şi monumente din peste 150 ţări sting sâmbătă luminile timp de o oră, în cadrul celei mai ample manifestări ecologiste din lume, la care participă sute de milioane de persoane, relatează www.romanialibera.ro.

La Cluj, semnalul Orei Pământului va fi dat în centrul orașului.

Luminile oraşului Sydney s-au stins la 09.30 GMT, în aplauzele şi aclamaţiile mulţimii venite să prindă momentul în care Opera a fost învăluită într-o lumină verde, evocând energiile regenerabile, potrivit Agerpres.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi la turnurile Petronas din Kuala Lumpur, poarta Brandenburg din Berlin, cascada Niagara, cel mai înalt turn din lume, Burj Khalifa din Dubai, zidurile din Dubrovnik (Croaţia), stadionul Olimpic din Beijing, precum şi în locuri care participă prima oară la această acţiune – pieţele Al-Jundi şi Palestina din Gaza, Mica Sirenă din Copenhaga, replica statuii lui David de Michelangelo din Florenţa.

Şi la Moscova Kremlinul va stinge luminile sâmbătă, pentru prima oară, la decizia preşedintelui Vladimir Putin. Acelaşi lucru îl vor face catedrala Sfântul Vasile şi alte circa 90 de clădiri din capitală. Stingerea luminilor va fi transmisă în direct de televiziunea rusă.

‘Ceea ce a început la Sydney în 2007, cu două milioane de persoane, a devenit o tradiţie în toată ţara şi în lumea întreagă’, afirmă Dermot O’Gorman, director WWF-Australia. ‘Anul trecut au participat 7.000 de localităţi din 152 de ţări din toată lumea, creşterea fiind de 30% faţă de anul precedent’, arată şi Andy Ridley, cofondator şi director al operaţiunii.

În Japonia sunt stinse şi în timpul zilei luminile din Turnul Tokyo, iar vizitatorii pot pedala pe biciclete pentru a ilumina această operă arhitectonică. În nord-estul ţării, locuitorii vor aprinde lumânări pentru a susţine campania, dar şi în memoria victimelor seismului urmat de tsunami din martie 2011, au informat organizatorii.

Operaţiunea Earth Hour beneficiază de sprijin chiar şi din spaţiu. ‘De aici, din spaţiu, se vede foarte bine cât de mult are nevoie planeta de protecţie’, a spus cosmonautul rus Roman Romanenko de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI), unde se află alături de americanul Thomas Marsburn şi canadianul Chris Hadfield. ‘Viaţa ei depinde de noi, de atitudinea noastră, dar şi de felul în care îi folosim resursele. Susţineţi Earth Hour la 20.30, pe 23 martie, ca să arătaţi că soarta Pământului este importantă pentru voi’, a spus el într-un mesaj video de pe SSI, postat pe YouTube.

Echipajul de pe SSI va privi Terra în momentul când luminile vor fi stinse în diverse locuri pentru a vedea cum planeta ‘se odihneşte o oră’, a încheiat cosmonautul, citat de AFP.

Related posts

Leave a Comment