În sistemul medical, facultatea anulează experiența

Aproximativ 200 de asistente medicale din județul Cluj se plâng de faptul că Ministerul Sănătății nu le mai ia în considerare anii de experiență de dinaintea absolvirii studiilor superioare.Mircia Giurgiu, deputat PD-L, a făcut o serie de interpelări la Ministerul Sănătății, fără răspuns, pentru a soluționa această problemă care se întâlnește numai în unele zone.
„Am absolvit facultatea în speranța că vom obține și beneficii salariale și ne îmbunătățim actul medical pe care îl practicăm. S-a interpretat greșit legea, s-a aplicat greșit un articol de lege, conform căruia noi am fost promovați pe treapta imediat superioară celui de debutant”, a declarat Maria Pricop, asistentă care lucrează de peste 20 de ani. Legea 330, anexa 1, spune că un asistent medical licențiat cu grad principal trebuie încadrat în funcție și salarizare conform celor similari înaintea lui. Promoția de asistenți medicali licențiați care a absolivit anul trecut trebuie să se supună legii ca și cum experiența lor în domeniu începe din momentul în care au primit diploma în mână, iar anii de experiență de dinainte nu sunt luați în considerare. Odată cu scăderea în grad, le scade și salariul.
„Pe noi ne-au încadrat ca asistenți medicali licențiați simpli în condițiile în care ei ne spun că după 5 ani vechime trebuie să dăm din nou gradul principal […] eu, de exemplu, am 25 de ani de serviciu și am fost încadrată la gradația maximă”, explică Monica Cucuruzan. Practic, acestea trebuia să ia de la zero gradațiile pentru avansarea în post, cu toate că ele au trecut deja prin aceste examinări înainte de absolvirea facultății.
Asistenții medicali au întocmit o listă pe care au adunat 170 de semnături și sunt hotărâți să aducă această problemă în atenția Ministerului Sănătății.

Related posts

Leave a Comment