
Sărbătoarea Bobotezei e presărată cu datini şi obiceiuri care sunt mai mult sau mai puţin respectate, în funcţie de regiune. Preoţii au “misiunea” de a sfinţii casele credincioşilor, iar în ajunul sărbătorii tinerele fete folosesc diferite metode pentru a vedea chipul ursitului.În ajunul Bobotezei, preotul umblă din casă în casă, pentru a sfinţi locuinţele oamenilor. Acest lucru se face prin stropirea încăperilor cu apă sfinţită cu ajutorul unui mănunchi de busuioc. Aruncarea gunoiului din casă imediat după ce a plecat preotul are o semnificaţie aparte şi anume că tot răul a fost alungat.
Pe mese, la loc de cinste trebuie să stea piftia de porc, prunele fierte sau fasolea bătută. Cine vrea să fie sănătos tot anul, e obligatoriu să guste din aceste bucate.
Oamenii din popor cred că în noaptea dinspre Bobotează se dezleagă graiul animalelor şi că acestea povestesc între ele despre locuri neştiute de nimeni în care se ascund comori.
Busuiocul este o plantă cu virtuţi totemice ce în ajun de Bobotează îndeplineşte rolul de adjuvant erotic şi de desluşitor al destinului amoros. Fetele care doresc să-şi viseze ursitul în anul respectiv trebuie să ţina post şi să-şi pună busuioc sfinţit, primit sau “furat” de la preot şi să-l pună seara sub pernă şi să se roage lui Dumnezeu şi Sfântului Ion să le ajute pentru a-şi cunoaşte dragostea.
Tot pentru a vedea în vis chipul celui iubit, în locul inelului, femeile tinere şi necăsătorite pot lega pe degetul inelar un fir de mătase roşie şi un firişor de busuioc.
În plus, în vremurile de odinoară, fetele tinere agăţau busuiocul afară, dincolo de prag, iar dacă acesta avea pe el urme de chiciură, era semn că alesul va fi un om înstărit.
În seara dinspre Bobotează, există obiceiul ca tinerele femei să-şi despletească părul şi să se dezbrace până la brâu şi să pună o oglindă în faţă şi una în spate într-o încăpere luminată cu ajutorul unei lumânări mai puternice. În spaţiul care se afla între cele două oglinzi se amplasează şi un vas de lut care se umple cu apă. Dacă fata are credinţă în Dumnezeu şi în această practică, îşi va vedea iubitul cum vine înspre ea fie în oglinda din spate, fie chipul acestuia se va oglindi în apa vasului.
În Maramureş, în cazul în care cerul este senin, iar stelele se văd, fetele tinere şoptesc un descântec de iubire, dar fără a fi auzite de cineva: “O stea, logostea, / Două stele, logostele” până când ajung la cea de a noua. O alege ulterior pe cea mai frumoasă dintre ele şi rosteşte următoarele cuvinte: “Tu, stea, mai mândră ca toate stelele,/ Fă-mă şi pe mine mai mândră ca toate fetele/ Feciorii să se năpustească/ Pe mine să mă iubească/ Să n-aibă alinare, pe loc să stea/ Ca să vină să mă ia.”
Dacă o persoana de sex feminin se împiedică şi cade pe gheaţă în aceasta zi, înseamnă că o căsătorie va avea loc în scurt timp.