Însemnările Sfântului Papă Ioan-Paul al II-lea vor fi publicate în românește

Una dintre cele mai profunde cărți din istoria recentă a umanității va fi publicată la Editura Humanitas. Este vorba de însemnările personale ale Sfântului Papă Ioan-Paul al II-lea. Inițial, aceste însemnări ar fi trebuit să fie distruse, însă secretarul personal al Papei, cardinalul Stanislaw Dziwisz, și-a dat seama de imensa lor valoare și a decis să le salveze. Aceste carnete cu însemnări au fost folosite pe post de dovezi și în dosarul de beatificare și în cel de canonizare ale lui Ioan-Paul al II-lea. Papa Ioan-Paul al II-lea va fi proclamat Sfânt al Bisericii Universale în data de 27 aprilie.Publicarea acestor memorii în România are o însemnătate aparte. Papa Ioan-Paul al II-lea a făcut un gest de mare curaj în timpul perioadei comuniste, când Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, era interzisă și când l-a hirotonit ca arhiepiscop pe Înalt Prea Sfinția Sa Traian Crișan, un înalt ierarh greco-catolic născut în 21 mai 1918 în comuna clujeană Iara. Această hirotonire a atras protestele autorităților comuniste. De asemenea, Papa Ioan-Paul al II-lea a restabilit ierarhia canonică a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, după anul 1989 și este privit drept unul dintre reîntemeietorii acestei biserici românești.

”Editura Humanitas a semnat contractul pentru traducerea volumului ce cuprinde în mai bine de 600 de pagini însemnările Papei Ioan Paul al II-lea. Patruzeci de ani din viața celei mai importante personalități spirituale a secolului XX sunt consemnați într-un volum care, odată publicat la începutul lunii trecute în Polonia, a devenit subiectul unei controverse mediatice internaționale.

Karol Wojtyla, arhiepiscop metropolitan al Cracoviei, cardinal și, din 1978, Suveran Pontif, a străbătut una dintre cele mai dificile perioade din secolul XX, în nucleul lumii spirituale occidentale. Însemnările sale sunt o surprinzătoare călăuză în universul profundei sale relații cu Dumnezeu, unica șansă de a înțelege viața interioară a celui care, prin dragostea sa pentru oameni și Dumnezeu, a influențat cursul istoriei. Singurul Suveran Pontif care a vizitat România, Ioan Paul al II-lea a facut posibil un moment de o imensă importanță istorica. Sute de mii de oameni, ortodocși și catolici, au participat la evenimentele petrecute în cele trei zile ale vizitei din anul 1999.

Nu întâmplător, reflecțiile sale, începute când încă era episcop al Cracoviei și încheiate în 2003, cu doi ani inainte de moartea sa, au fost supuse atentiei Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor. Beatificat in 2011, Ioan Paul al II-lea va fi canonizat in ziua de 27 aprilie a acestui an”, spun reprezentanții Editurii Humanitas.

Aceste insemnari personale i-au fost incredintate prin testament cardinalului Stanislaw Dziwisz, secretarul sau personal in cei douazeci si sapte de ani de pontificat, pentru a fi arse. In pofida dorintei Suveranului Pontif, dar din dragoste si profund respect fata de Papa, cardinalul Stanislaw Dziwisz nu le-a distrus: „Nu am avut curajul să ard carnetele lăsate, pentru că în ele se află informații importante despre viața sa. […] Nu am ars însemnările lui Ioan Paul al II-lea pentru că ele sunt cheia către spiritualitatea sa, esența fiecărei ființe umane: către înțelegerea relației sale cu Dumnezeu, cu ceilalți oameni și cu sine însuși”, a spus cardinalul polonez.

Related posts

Leave a Comment