În documentul prezentat azi de Comisia Europeană se specifică faptul că, în România, corupţia politică rămâne o problemă semnificativă. Acesta este primul raport bianual referitor la combaterea corupţiei în cele 28 de state membre ale blocului comunitar.
România continuă să se confrunte cu problema corupţiei politicie, în pofida unor aspecte pozitive ce ţin de condamnarea unor oficiali la nivel înalt. Aceasta este concluzia care se desprinde din ultimul raport al Comisiei Europene, prezentat azi. Potrivit acestui document, încercările de promovare a integrităţii la standarde înalte au fost inconsistente în ţara noastră. Nu întâmplător, principala observaţie este că, în România, atât mica corupție, cât și corupția la nivel înalt rămân de actualitate. „Chiar dacă au fost observate rezultate pozitive în ceea ce privește judecarea cazurillor de mare corupție, voința politică de a combate corupția și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsistentă,” se arată în capitolul despre România al documentului amintit.
Autorii raportului vin şi cu o serie de recomandări pentru Bucureşti. Astfel, Comisia Europeană le sugerează autorităţilor române să asigure toate garanţiile pentru independența justiției şi pentru continuarea investigaţiilor independente în cazurile de mare corupţie. În acelaşi timp, se recomandă României să dezvolte coduri de conduită pentru oficialii aleşi, pentru a preveni practicile corupte. „Întărirea mecanismelor de prevenire și control în ceea ce privește licitațiile publice și contractele publice este de asemenea suferată, inclusiv în cazul companiilor deținute sau controlate de stat. Mai mult, Comisia sugerează creșterea eficienței în cazul prevenirii și detectării conflictelor de interese în rândul funcționarilor publici, ca și întărirea măsurilor de siguranță în alocarea de fonduri publice și reducerea corupției în domeniul sănătății”, se arată mai arată în document.
Potrivit datelor oficiale cuprinse de raportul Comisiei Europene, fenomenul corupţiei aduce pagube de 120 de miliarde de euro pe an economiei europene. Măsurile luate până acum de statele membre ale blocului comunitar, inclusiv România, sunt considerate insuficiente şi nesatisfăcătoare.