
Gala festivă a investirii lui Ianukovici ca şef al statului a început prin prezentarea rezultatelor din recentele alegeri prezidenţiale ucraineane pe care le-a dat citire preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Şapoval.
Jurând fidelutate „poporului ucrainean”, noul şef al statului a ţinut mâna dreaptă pe Constituţia ucraineană şi pe una din cele mai vechi ediţii ale Bibliei ucrainene, care datează din secolul al 16-lea.
După ce şi-a pus semnătura pe textul jurământului, Ianukovici a primit adeverinţa de preşedinte al Ucrainei din mâinile preşedintelui Curţii Constituţionale Andrei Strijak. Tot Strjak i-a încredinţat şi simbolurile puterii de stat – sigiliul şi sceptrul şi colanul – insigna de preşedinte – un lanţ cu medalioane heraldice.
Georgia îşi leagă speranţele că noul preşedinte ucrainean nu va recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei, lucru pe care îl promovează prin culoarele Radei Supreme ambasadorul georgian Grigol Katamadze. În schimb, preşedintele Dumei ruse de stat Boris Grâzlov speră ca Victor Ianukovici să îmbunătăţească relaţiile Ucrainei şi ale Rusiei, şi va consolida o bază de realizare a proiectelor comune.
Şeful administraţiei a devenit deputatul Serghei Levocikin, care este arhicunoscut ca fiind lobbist a companiei „Rosucrenergo”, care a fost închesuită pe piaţă de premierul Iulia Timoşenco.