Rusia are ample efective militare la frontiera de est a Ucrainei, iar Alianţa Nord-Atlantică este ”foarte preocupată” de riscul unei ameninţări la adresa regiunii separatiste Transnistria, afirmă generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, citat de NBC News.”Efectivele ruse staţionate la frontiera estică a Ucrainei sunt foarte numeroase şi sunt pregătite de operaţiuni” , a declarat generalul Philip Breedlove, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică este ”foarte preocupată” de riscurile la adresa securităţii regiunii separatiste Transnistria, care oficial aparţine Republicii Moldova, potrivit RFI România.
”Există suficiente trupe ruse la frontiera de est a Ucrainei pentru a fi trimise în Transnistria dacă se ia această decizie; acest lucru este foarte îngrijorător. Rusia se comportă mai mult ca un adversar decât ca partener”, a subliniat Breedlove.
În paralel, ministrul ucrainean al apărării, Andrei Parubi, a avertizat că armata rusă este pregătită să atace Ucraina în ”orice moment”, pentru că obiectivul preşedintelui rus Vladimir Putin nu este doar Crimeea, ci întregul teritoriu ucrainean.
”Obiectivul lui Vladimir Putin nu este Crimeea, ci întreaga Ucraină. Trupele ruse sunt mobilizate la frontiere şi sunt pregătite să atace în orice moment”, a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare.
Drapelul Rusiei a fost arborat pe 189 de obiective militare din regiunea Crimeea, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de NBC News.
Rusia a finalizat, vineri, procedurile pentru anexarea oficială a fostei regiuni ucrainene Crimeea.
Statele Unite şi Uniunea Europeană consideră Crimeea drept parte a Ucrainei şi au adoptat sancţiuni economice şi politice contra Rusiei.
În acest context, unii politicieni occidentali cer o sporire a trupelor NATO în Europa de Est. Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, afirmă că „a sosit momentul ca NATO să fie mai fermă la frontierele sale externe. Situația actuală dovedește faptul că NATO nu este numai o alianță militară, ci și una politică”.
Ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, a cerut o prezență mai mare a trupelor americane în Europa de Est. SUA s-ar fi arătat deschise față de această propunere prin vocea vicepreședintelui Joe Biden care a efectuat deja o vizită la Varșovia.