Este vorba, mai exact, de povestea doamnei Susanna Riemesch-Wachsmann, care s-a născut în Richiş. Ea l-a cunoscut la finalul anilor 1980 pe soţul său, Udo, care trăia în Germania. După patru ani în care el i-a făcut curte în timpul vizitelor pe care le făcea în România, cei doi s-au căsătorit în 1990, după căderea lui Nicolae Ceauşescu. Susanna Riemesch-Wachsmann îşi aminteşte cum întreg satul s-a adunat să o ajute să pregătească mâncarea pentru nuntă. Apoi, după ce au petrecut împreună, toată lumea a ajutat-o să facă curat.
De aceea, pentru Susanna Reimesch-Wachsmann, Richişul a rămas un loc de care o leagă o puternică afecţiune. Ea s-a mutat în Germania, unde are o slujbă bună, prieteni şi condiţii foarte bune de trai. ”În Germania am o casă, însă la Richiş e acasă”, le-a spus femeia celor de la National Geographic. Mulţi dintre saşii plecaţi din Transilvania simt la fel.
În secolul XX, au existat trei mari valuri de plecări, care au decimat comunităţile săseşti. Primul a fost înregistrat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, când mulţi saşi au plecat spre Germania de firca represaliilor ruseşti. În anii 1930, mulţi dintre saşi au fost atraşi de ideologia nazistă, care extindea conceptul de germanitate şi în afara graniţelor Germaniei. Unii au luptat în armata nazistă. Mulţi dintre cei care au rămas au fost, într-adevăr, trimişi la muncă forţată în Uniunea Sovietică sau au fost, pur şi simplu, ucişi. Un al doilea val de plecări a fost în perioada comunistă, când Nicolae Ceauşescu i-a vândut pe saşi, care primeau permisiunea de a emigra în schimbul unor sume de bani încasate de comunişti. Cel de-al treilea val a fost înregistrat după căderea comunismului, când saşii au plecat din motive economice. Acum, însă, la 12 ani după aderarea României la Uniunea Europeană, saşii încep să revină, au remarcat redactorii National Geographic. Unii vin pentru că îi atrage nostalgia locurilor natale. Alţii vin pentru a dezvolta afaceri, Wilhelm Dietrich este unul dintre saşii reveniţi. El a dechis un parc zoo în localitatea Sălicea, care atrage în fiecare an zeci de mii de vizitatori.
Revenirea saşilor a revigorat o serie de comunităţi, spune jurnalista Ana Luca de la revista Transylvania Today. Există estimări neoficiale care arată că, în fiecare an, revin în Transilvania sute de saşi sau se stabilesc în vechile sale urmaşi ai celor plecaţi. Însă nu există cifre oficiale care să documenteze acest fenomen.