Muzeul Farmaciei din Cluj și-a redeschis porțile, după 6 ani de restaurare

Unul dintre cele mai frumoase muzee din România și-a redeschis porțile. Este vorba de Muzeul Farmaciei, o secție a Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei. Muzeul Farmaciei a fost închis pentru public în anul 2018 și a trecut printr-o restaurare migăloasă.

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca funcționează într-o veche clădire din Piața Unirii. După restaurare, muzeul și-a extins spațiul de trei ori, pentru că. acum, colecțiile sunt expuse inclusiv în camere care aveau altă destinație. În colecțiile muzeului se află peste 7.000 de obiecte, unele vechi de sute de ani. Printre acestea se numără o cutie cu praf de mumie, vechi rețete sau instrumente ale farmaciștilor, precum mojare, retorte, eprubete ori balanțe. Sunt expuse și vechi cărți de medicină, dar și rețete care stârnesc interes și azi. Așa ar fi, de exemplu, Elixirul Dragostei, care, de fapt, este o rețetă de vin fiert cu condimente. Muzeul Farmaciei este un exemplu de restaurare reușită, spune directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Felix Marcu.

După redeschidere, colecțiile muzeului clujean include și multe obiecte medicale, inclusiv patul de consultații al renumitului profesor Iuliu Hațieganu sau un electrocardiograf fabricat în Paris înainte de Primul Război Mondial, spune muzeograful Ștefan David.

Povestea Muzeului Farmaciei a început o dată cu cea a vechii farmacii La Sfântul Gheorghe din Cluj, din anul 1550. Din acele vremuri au fost păstrate obiecte de mobilier pictat, care au fost restaurate. De asemenea, au fost restaurate și picturi murale baroce, care împodobesc pereții și tavanul clădirii. Cu ocazia lucrărilor, a fost descoperită și o cameră zidită în subsol, precum și un tezaur de monede ascuns în timpul epidemiei de holeră din 1873. A fost identificat și un zid roman, precum și un fragment de altar dedicat lui Aesculap. Vechea farmacie a fost închisă după ce a fost naționalizată de comuniști. După căderea comunismului, clădirea a fost retrocedată, iar proprietarul ei a fost de acord să o închirieze în continuare muzeului clujean de istorie.

 

Related posts

Leave a Comment