Manolescu – reales preşedinte al USR


Profesorul universitar, eseistul, istoricul literar Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani, reales, luni, la Conferinţa Naţională a Uniunii Scriitorilor din România (USR), în funcţia de preşedinte al breslei, a declarat că îşi doreşte să fie un preşedinte cât mai obiectiv, transmite Agerpres (23 noiembrie).”Promit că, în măsura posibilităţilor, să fac tot ceea ce se poate face”, a mai spus, după încheierea numărării voturilor, Nicolae Manolescu.
Printre priorităţile preşedintelui USR se numără între altele: redobândirea locului pe care Uniunea îl merită pe plan naţional, prin crearea unei noi imagini a breslei, redefinirea raporturilor dintre USR şi statul, prin determinarea instituţiilor statului de a-şi asuma obligaţiile legale care le revin, raţionalizarea cheltuielilor din cadrul Uniunii, îmbunătăţirea comunicării în cadrul breslei şi în relaţiile cu mediul public, valorificarea patrimoniului literar românesc în favoarea scriitorului român şi a breslei scriitoriceşti.
Nicolae Manolescu a obţinut 174 de voturi din 344 exprimate, trei voturi fiind declarate nule.
În disputa pentru şefia USR Manolescu s-a confruntat cu alţi patru scriitorii – Nicolae Breban -76 de voturi, Dan Mircea Cipariu – 38, Constantin Stan – 36 şi Ştefan Agopian – 17.
Nicolae Manolescu s-a născut pe 27 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea, într-o familie de profesori de liceu.
În anul 1956 a absolvit gimnaziul şi liceul la Sibiu, iar în anul 1962 şi-a dat licenţa la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. În anul 1974 obţine titlul de Doctor în Litere cu teza Opera lui Titu Maiorescu.
Prof. univ. Manolescu a coordonat lucrările Cenaclului de luni, la care au debutat majoritatea poeţilor optzecişti până la desfiinţarea acestuia, din raţiuni politice.
Din 1990 a devenit director şi editorialist al revistei „România Literară”. Daca opera sa publicistică ar fi publicată integral, ar depăşi uşor 40 de volume.
Nicolae Manolescu are o importantă carieră didactică universitară la Catedra de literatură română a Facultăţii de Filologie din Bucureşti începută în anul 1963, fiind numit profesor titular în 1990.
În anul 2005 a fost ales preşedinte al USR, iar în anul 2006 a fost numit ambasador al României la UNESCO.

Related posts

Leave a Comment