
Onişcenko a declarat că un motiv de sistare a consultărilor a devenit declaraţia de la conferinţa de presă de la Chişinău a ministrului agriculturii şi industriei alimentare a Republicii Moldova Valerii Cosarciuc despre aceea că în vinurile moldoveneşti nu există substanţe nocive. „El totul nega şi afirma că totul este bine. Nimic, în afară de mirare, declaraţia lui nu poate provoca. Neînţelegerea acestui demers ne obligă pe noi să facem o întrerupere pe o perioadă de timp nedetrminată în consultările pe care le-am iniţiat”, a spus Onişcenko.
Anterior Rusia a insistat ca ministrul agroalimentaţiei de la Chişinău să fie exclus din lista participanţilor la consultări. Potrivit opiniei Moscovei, consultările trebuie să aibă loc la nivelul de experţi şi nu la cel administrativ-politic.
Interzicerea livrărilor de vin moldovenesc a fost introdus în martie 2006 după ce Rusia a afirmat că în produsele vinicole moldoveneşti ar fi identificat pesticide. În iunie 2007 după întrevederea preşedinţilor Republicii Moldova şi Rusiei ar fi adoptat decizia de reluare a livrărilor producţiei vinicole moldoveneşti. În octombrie 2007 Rospotrebnadzor a admis la 15 întreprinderi moldoveneşti să reia livrările. Până la administrarea interzicerii Republica Moldova a livrat Rusiei 80% din volumul total al vinului pe care îl producea.
Amintim că embargoul rus a fost instituit ca urmare a decretării de către Republica Moldova a datei de 28 iunie ca Zi a ocupaţiei sovietice. Ca răspuns Moscova a repetat „calea vinicolă” şi a interzis producţia moldovenească pe piaţa rusă. Actualmente şeful Rospotrebnadzorului, nu pentru întâia dată spune despre calitatea îndoielnică a vinului moldovenesc. Doar că experţii ruşi au declarat că în Rusia 70% din băuturile alcoolice sunt falsificate. În ceea ce priveşte produsele vinicole moldoveneşti au fost tot timpul sub un control riguros din 2007. Pe Onişcenko acest lucru nu-l deranjează că spune minciuni. Rusia continuă să se maimuţărească, cum a afirmat o dată Putin, iar Onişcenko doar execută o comandă politică, scria agenţia Gruzia online.
În schimb, Georgia care se confruntă cu aceeaşi situaţie, vinul georgian a fost interzis pe piaţa rusă, a ameninţat Moscova că va înainta sesizări şi demersuri pe adresa OMC, organizaţie la care aspiră Rusia să adere, de amânare a examinării subiectului rus şi de neadmitere a aderării Rusiei la OMC până când Mosocva nu-şi reglementează politica comercială şi economică în raport cu produsele georgine, în special faţă de produsele vinicole.