Lucrări de Chopin și Dvorak, în primul concert al Filarmonicii clujene din 2025

Primul concert din acest an al Filarmonicii de Stat Transilvania este programat în data de 10 ianuarie, de la ora 19.00. Concertul va include lucrări de Frederic Chopin și de Antonin Dvorak.

”Urându-vă un An Nou cu sănătate și bucurii, cu împliniri atât în plan profesional, cât și personal, dăm startul concertistic al anului 2025 și vă invităm la Colegiul Academic, vineri, 10 ianuarie 2025, orele 19.00, pentru a asculta Frédéric Chopin – Concertul pentru pian nr. 1, în mi minor, op. 11 și Antonín Dvořák – Concertul pentru violoncel, în si minor, op. 104 în interpretarea a doi tineri soliști, absolvenți ai Colegiului clujean de muzică, în prezent studenți ai Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima”, respectiv Hochschule für Musik und Tanz Köln (Germania). Este vorba despre pianista Isabella Voropciuc și despre violoncelistul Máté Fehér. La pupitrul Orchestei Filarmonicii de Stat „Transilvania” se va afla dirijorul Tiberiu Soare”, spun reprezentanții filarmonicii.

”Concertul pentru pian nr. 1 în mi minor, op. 11 de Chopin marchează un moment important în evoluția stilisticii muzicale a secolului XIX. Lucrarea impresionează prin ornamentație și prin explorarea timbralității pianului. Din punct de vedere tehnic, rămâne o creație fundamentală, provocând pianiștii prin dificultatea sa și prin cerințele expresive. Spre deosebire de concertele scrise de Beethoven, Brahms sau Mozart, care tind să ofere un dialog echilibrat între solist și orchestră, acest concert este centrat pe rolul pianului, orchestra fiind adesea subordonată și servind mai degrabă ca un fundal armonic, pentru a pune în evidență agilitatea și expresivitatea solistică.

În Concertul pentru violoncel în si minor, op. 104, Antonín Dvořák își valorifică rădăcinile cehe, punând în lumină atât expresivitatea, cât și măiestria tehnică a violoncelului. Deși Dvořák a început un prim Concert pentru violoncel în La major în 1865, acesta a rămas neterminat, compozitorul considerând violoncelul nepotrivit pentru un concert solo.

Totuși, în perioada compunerii acestei lucrări, Dvořák a dobândit o înțelegere profundă a potențialului expresiv al violoncelului. Deși sceptic inițial, Dvořák a demonstrat prin acest Concert că violoncelul este un instrument capabil să susțină o sonoritate impresionantă. Concertul în si minor rămâne una dintre cele mai iubite lucrări pentru violoncel, marcând transformarea viziunii lui Dvořák asupra acestui instrument”, afirmă muzicoloaga Oana Bălan-Budoiu.

Related posts

Leave a Comment