Spectaculos viraj în ce priveşte criza dintre Siria şi occidentali: propunerea Rusiei ca armele chimice siriene sǎ fie puse sub control internaţional este consideratǎ de unii comentatori ca o veritabilǎ loviturǎ de poker diplomatic. Din multe puncte de vedere aceastǎ soluţie este de naturǎ sǎ mulţumeascǎ pe toatǎ lumea şi sǎ reducǎ tensiunile, cel puţin cele dintre ruşi şi americani, potrivit RFI România.Agenţiile de presǎ şi comentatorii vorbesc nu doar de un reviriment şi de o surprinzǎ, ci chiar de o „loviturǎ de teatru”. Pentru Le Monde iniţiativa ruşilor, acceptatǎ între timp de sirieni, este „o magistralǎ loviturǎ de poker diplomaticǎ”. Unii vǎd în gestul ruşilor o „deschidere”, o „mînǎ întinsǎ”, alţii un subterfugiu pentru a-l salva pe Bachar al-Assad.
Mai sunt şi comentatorii care spun cǎ prin aceastǎ „soluţie” toatǎ lumea iese cu faţa curatǎ, în primul rînd Barack Obama care risca sǎ nu-şi vadǎ aprobatǎ de cǎtre Congres intenţia de a lansa o serie de bombardamente asupra obiectivelor militare siriene. Si Vladimir Putin însǎ evitǎ un scenariu umilitor, şi anume acela de a asista la o formidabilǎ demonstraţie de forţǎ a Americii. Specialiştii spun cǎ forţele armate ruseşti sunt într-o situaţie nu tocmai fericitǎ şi cǎ arsenalul rus este total depǎşit faţǎ de ceea ce afişeazǎ pe plan tehnic americanii.
Sǎ notǎm, însǎ, în acest context, în primul rînd, o reacţie a Parisului exprimatǎ de ministrul apǎrǎrii, Jean-Yves Le Drian : „Ceea ce a dus la deblocarea situaţiei a fost faptul cǎ Franţa, Statele Unite precum şi alţi aliaţi au exercitat presiuni asupra Moscovei.”
Iatǎ deci comentariul oficial la Paris, presiunea internaţionalǎ a funcţionat, acum mai rǎmîne ca efectiv armele chimice siriene sǎ fie preluate sub egida ONU şi distruse. Ministrul de externe Laurent Fabius mai cere ca Siria sǎ semneze şi acordurile internaţionale privind interzicerea armelor chimice. Franţa doreşte deasemenea judecarea celor responsabili de atacul cu arme chimice comis pe 21 august în Siria. Franţa a anunţat de altfel cǎ va depune un proiect de rezoluţie pe lîngǎ Constiliul de Securitate ONU în vederea condamnǎrii respectivului atac şi pentru ca adevǎrul în legǎturǎ cu el sǎ fie scos la luminǎ.
Parisul salutǎ deci „deschiderea” operatǎ de ruşi dar considerǎ cǎ occidentalii trebuie sǎ rǎmînǎ prudenţi iar presiunea asupra Siriei menţinutǎ.
In paralel, comentatorii constatǎ cǎ pînǎ la urmǎ Rusia a dat înapoi în faţa ameninţǎrii cu forţa. Citez dintr-un articol publicat de cotidianul Le Monde: „lovitura de poker a lui Serghei Lavrov confirmǎ cǎ Rusia nu este sensibilǎ decît la un singur argument, cel al forţei.” Iar Vladimir Putin este acuzat cǎ ar fi încǎ purtǎtorul de cuvînt al unei viziuni geostrategice depǎşite. Altfel spus el este convins cǎ trebuie sǎ-i sperie pe cei din jur pentru a se face respectat.
Iatǎ-ne deci în situaţia în care multǎ lume respirǎ uşuratǎ, inclusiv… intreprinderile franceze care produc armament. Acestea din urmǎ îşi exprimau temerea cǎ un eventual atac al Franţei, împreunǎ cu americanii, împotriva lui Bachar al-Assad ar fi compromis contractele comerciale cu Rusia. Pentru cǎ Franţa, scrie Le Monde, exportǎ arme cǎtre aproape toate ţǎrile implicate în criza sirianǎ, atît Rusiei care sprijinǎ regimul de la Damasc cît şi Arabiei Saudite şi Qatarului care îi sprijinǎ pe rebelii sirieni.