Lecții de ceramică, la Casa Matei

Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca în colaborare cu Asociaţia Ceramics Now organizează seria de „Lecţii deschise pe tema ceramicii contemporane” susţinute de artiştii-profesori – Kimberly Cook şi Brian Kakas din Statele Unite ale Americii. Lecțiile vor avea loc marți, de la ora 18.00, în Sala Mare a Casei Matei.[b][/b]Cine sunt instructorii

”Instructor în ceramică la West Valley College, Saratoga, CA, Kimberly Cook va prezenta în cadrul lecţiei deschise conferinţa cu titlul „Înecată în metafore: Descoperirea relaţiei cu arta în metaforă”. În creaţia sa, Kimberly Cook se concentrează asupra lucrului cu lutul prin intermediul căruia creează imagini ce cuprind tensiunea si anxietatea, dar care reflectă şi trăsături animalice. De asemenea, lutul, ca principal material de lucru, îi permite artistei să exploreze toate gândurile şi întrebările cotidiene, folosind tehnici care îşi au originea în practicile ritualice umane”, spun reprezentanții Universității clujene. La rândul său, Kimberley Cook spune că „preocuparea mea pentru existenţa umană, alienare, frică şi apatie este ceea ce mă motivează să mă exprim prin elemente de autobiografie, ritual si semnificaţie a luptei existenţiale. Lucrând între naraţiune şi abstract, dezvăluind atât percepţia despre putere, cât şi despre neputinţă, cifrele şi simbolurile pe care le creez sunt adesea intenţionat reprezentate desfigurate si disfuncţionale”, mai spune artista americană.

„Intonaţii meditative – Descrierea timpului pe care artiştii îl petrec gândind şi analizând, şi timpul necesar pentru crearea unei estetici vizuale care permite viziunilor să fie exprimate prin realităţi tangibile” este titlul conferinţei semnate Brian Kakas, profesor asistent de ceramică la Universitatea din Northern Michigan, Marquette. ”El le va prezenta tuturor celor interesaţi cea mai nouă serie a sa de lucrări – „Percepţii tectonice”, în care intenţiile încorporează metodologii, iar teoriile creează o „nouă natură” în design-ul structural al obiectelor ceramice. Piesele celebrează versatilitatea lutului în dorinţa de a încuraja noi relaţii ale spaţiului arhitectural. Formele ceramice sculpturale derivă din hibridizări care au fost dezvoltate prin investigaţiile secolului al XX-lea în estetica design-ului structural, în arhitectură si în teoriile matematice ce explorează creşterea, schemele şi dimensiunile”, spun organizatorii evenimentului. Potrivit lui Brian Kakas „artistul este în goana descoperirii şi consacrării unui vocabular formal care dă voie vaselor sculpturale să expună calităţi unice ce le găsim în obiectele culturilor tradiţionale, prin ceea ce numim industrializare şi crearea în masă de obiecte pentru a hrăni societatea noastră contemporană”.

Cele două lecţii deschise urmează întâlnirii pe care artiştii ceramişti au avut-o vineri seara, tot în Sala Mare a Casei Matei, cu Keiko Fukai, directoare a Galeriei Keiko, una din cele mai apreciate galerii de artă din Statele Unite a cărei activitate se axează pe arta japoneză contemporană, de la ceramică la inovatoarea artă a răşinii lăcuite, textile, bijuterii si pictură. Keiko Fukai este reprezentantul a patru artişti ceramişti ce vor expune în a treia ediţie a Ceramics Now Exhibition, la Galeria Galateea, Bucureşti: Kentaro Kawabata, Takeuchi Kouzo, Akio Niisato, Shinya Tanoue.

Related posts

Leave a Comment