La Traviata, pe scena Operei Naționale Române din Cluj

Artiștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca au pregătit pentru această seară, de la ora 18.30, ”La Traviata” de Giuseppe Verdi. Seara de operă se bucură de prezența tenorului Alin Stoica, una dintre cele mai apreciate voci tinere ale scenei lirice românești.
”Creația lui Giuseppe Verdi, o veritabilă capodoperă universală, ne introduce într-un Paris burghez unde dragostea, suferința și sacrificiul marchează celebra poveste de iubire a captivantei Violettei Valéry și a tânărului Alfredo. Opera în trei acte este cunoscută pentru istoricul său palpitant, lansarea sa fiind puternic influențată de cenzura anilor 1800, care nu i-a permis compozitorului să plaseze în contemporan acțiunea, acesta fiind obligat să o transpună într-o ”păcătoasă” perioada medievală. În pofida dificultăților, însă, spectacolul a avut un succes triumfal”, spun reprezentanții Operei clujene.

Distribuția din această seară îi cuprinde pe artiștii: Lucia Bulucz (Violetta Valéry), Alin Stoica (Alfredo Germont), Oleg Ionese, Andrada Ioana Roșu, Corina Păștean, Tony Bardon, Bogdan Nistor, Sandor Simonfi, Horațiu Ruști, Radu Lucaciu și Ion Stancu, acompaniați de Orchestra Operei clujene, aflată sub bagheta dirijorului Joszef Hórvath.

”Opera ”La Traviata” este realizată după romanul ”Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul, avându-și premiera absolută în anul 1853, la Teatrul ”La Fenice” din Veneția. Renumita poveste de dragoste debutează cu scena de petrecere din salonul parizian al Violettei Valéry, una dintre cele mai frumoase și renumite curtezane din Paris. Știind că nu mai are mult de trăit, tânăra afectată de o boală incurabilă își propune să se bucure de fiecare moment al vieții. La petrecere îi este prezentat Alfredo, un tânăr îndrăgostit de ea, căruia Violetta hotărăște să-i acorde o șansă, fiind impresionată de sinceritatea acestuia.

Actul al doilea al operei îi surprinde pe îndrăgostiți trei luni mai târziu, trăind fericiți și retrași în provincie. Violeta i s-a dăruit complet iubitului, renunțând definitiv la viața de curtezană. Aflând că Violetta a început să-și vândă proprietățile pentru a putea plăti cheltuielile noii vieți liniștite, Alfredo pleacă la Paris pentru a obține banii necesari. Între timp, Violetta este invitată la balul organizat de vechea ei prietenă, Flora Bervoix, dar tânăra nu mai este atrasă de acel stil de viață. În lipsa lui Alfredo, Violetta primește vizita tatălui acestuia, Giorgio Germont, care îi cere să pună punct relației cu fiul său, care le amenință statutul în societate. Violetta acceptă șovăind sacrificiul și hotărăște să plece din Provence pentru totdeauna, lăsându-i lui Afredo un bilet de adio.

Convins că a fost înșelat cu fostul amant, Alfredo decide răzbunător să plece la Paris, în căutarea Violettei. O întâlnește la balul Florei, unde o surprinde în compania baronului Douphol și, orbit de gelozie, o umilește în prezența celor din jur, care îl privesc dezaprobator. După o jumătate de an, Violetta este pe moarte și primește o undă de speranță odată cu sosirea lui Alfredo, care aflase între timp adevăratul motiv al despărțirii. Tânărul își cere îndurerat iertare, fapt care îi reconferă Violettei bucuria și exuberanța de altădată. Cuprinși de puternica emoție, tinerii își fac nesfârșite planuri,care sunt, însă, curmate de finalul inevitabil al Violettei, care moare în brațele iubitului”, descriu reprezentanții Operei clujene faimoasa poveste de dragoste.

Related posts

Leave a Comment