
Jumabaev a exprimat interesul Kazahstanului pentru ca grupurile de experţi să ajungă la un numitor comun şi să elaboreze proiecte ce ar prezenta interes atât pentru Chişinău şi Tiraspol, ce ar facilita politicile de participare a Rusiei, Ucrainei, Kazahstanului şi a Uniunii Europene în deblocarea stării actuale.
„Suntem dispuşi să colaborăm cu toate forţele interesate în soluţionarea conflictului. Ca bază de pornire, acceptăm formatul de negocieri „5+2” şi considerăm că atât Chişinăul cât şi Tiraspolul trebuie să întreprindă politici reciproce în procesul de reglementare al deferendului, iar ţările garante, mediatorii şi observatorii să asigure condiţiile necesare pentru aceasta”, a spus ambasadorul Kazahstanului.
Reprezentantul politic al Republicii Moldova, vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov, a spus că întrevederea de la Tiraspol reprezintă „prelansare activităţii grupurilor de experţi, care sunt un instrument important în cooperarea bilaterală”.
În context, reprezentantul politic al Transnistriei, ministrul de externe Vladimir Iastrebceac a afirmat că demararea activităţilor complexe în acest format va facilita abordarea unei noi etape de cooperare între părţi. Cheia succesului ar fi „îmbinarea celor două obiective principiale: schimbul de opinii privind problemele de prim ordin şi formulările recomandărilor şi proiectelor comune coordonate, orientate spre soluţionarea problemelor stringente”.
La sfârşitul întrevederii diplomatul Kazahstanului a declarat că reprezentanţii politici a părţilor au convenit să nu impună printre priorităţi specialiştii din domeniu ai Chişinpului şi Tiraspolului şi au decis ca „activitatea să poarte un caracter maximal nepolitizat şi să se desfăşoare exclusiv în interesele populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului”.
În cadrul şedinţei au fost coordonate o serie de obiective organizatorice, s-a stabilit agenda de lucru. Se presupune că toate grupurile îşi vor începe activitatea până la sfârşitul lui februarie.