
Un obicei străvechi, care vine din vremurile precreştine, se păstrează în Munţii Apuseni, în zona satului Mărişel. Este vorba de colindul Junilor, care începe în Ajunul Crăciunului şi care ţine până la Anul Nou, după o tradiţie riguroasă.În Mărişel, înainte de Crăciun, se formează două cete, din câte 10 tineri neînsuraţi, care poartă pălării verzi. Aceştia sunt conduşi de un staroste mai în vârstă, care poartă la căciula din blană de miel o pană de fazan. Ei plătesc muzicanţi şi încep să colinde casele. Prima colindă are loc în curtea bisericii, unde cele două cete de juni se întrec în dansuri, iar ceilalţi săteni le admiră măiestria.
Tinerii stau mai mult în casele în care sunt fete de măritat şi unde sunt cinstiţi din belşug cu ţuică şi vin. Până când nu îşi terminî colindul, Junii nu au voie să doarmă.
Etnologii spun că această tradiţie este deopotrivă un rit de trecere în noul an şi unul de purificare. Muzica şi jocurile junilor au rolul mitologic de alungare a spiritelor rele, iar urările făcute la sfârşit au rolul de a asigura o trece în bune condiţii în noul an.