Islanda – noul „adăpost” al libertăţii presei în lume?

Islanda poate deveni noul bastion al libertăţii presei dacă o propunere inspirată de un site de ponturi şi ştiri „pe surse” va fi aprobată de parlamentul ţării. Parlamentarii islandezi lucrează la o propunere legislativă pentru protecţia jurnaliştilor care ar putea sări în ajutorul companiilor media şi ziariştilor de investigaţie „vânaţi” de procese în altă parti ale lumii.Parlamentarii islandezi au lansat Initiaţiva Islandeză Media Moderna (IMMI) scopul de a transforma ţara într-un refugiu global pentru jurnalismul investigativ. IMMI face apel la guvernul ţării să adopte legi care vor proteja atât jurnaliştii cât şi sursele lor.
Dacă propunerea va trece de parlament va deveni necesar ca executivul ţării să introducă o nouă legislaţie. Conform editorului wikileaks.org, Julian Assange, propunerea se bucură de o mare susţinere din partea celor 51 de parlamentari ai ţării. Assange a declarat pentru BBC că scopul este „încercarea de a reforma legislaţia media din Islanda pentru a crea o jurisdicţie foarte atractivă pentru jurnaliştii de investigaţie”.
Membrii legislativului speră că noile legi vor încuraja companiile media să se mute în Islanda. „Dacă aceste legi privind media şi protecţia publicaţiilor vor fi aprobate, atunci este foarte probabil că aceasta va încuraja presa internaţională să-şi mute serviciile aici” a declarat Assange.
Wikileaks este un site non-profit care şi-a stabilit o reputaţie din publicarea materialelor „pe surse”. În octombrie 2009 site-ul a postat o listă cu numele şi adresele unor persoane care ar fi fost membri ai Partidului Naţional Britanic, un partid de extremă dreaptă din Marea Britanie.
Site-ul a publicat şi o copie a unui document care detalia restricţiile impuse prizonierilor din închisoarea de la Guantanamo Bay.
De asemenea, site-ul a jucat un rol important în criza financiară din Islanda din 2009 când unui canal TV i-a fost interzis să dezvaluie o listă cu creditorii implicaţi in haosul financiar al ţării. Televiziunea a prezentat în schimb adresa de internet unde documentul putea fi găsit pe wikileaks. De curând însă site-ul a fost nevoit să îşi suspende acţiunile din cauza lipsei de fonduri.
IMMI are ca scop adunarea celor mai bune practici din întreaga lume privind libertatea presei şi compilarea lor într-o singură lege. „Am găsit legi bune în diferite ţări, dar nici o ţară nu le are pe toate la un loc”, spune Assange. Propunerea legislativă include de asemenea etape pentru a opri „turismul calomniei”, procedeul de a transfera procesele de calomnie în cea mai favorabilă jurisdicţie, în diferent de localizarea părţilor implicate.

Related posts

Leave a Comment