Intoxicații cu droguri legale



Doi tineri au ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj (SCJUC) după ce s-au intoxicat cu droguri legale din magazinele „de specialitate”. Aceștia au consumat sare de baie „Special Gold”, un derivat al amfetaminelor care este comercializat sub forma unor capsule tip medicament.Din cauza consumului unui astfel de drog, cele două victime cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, au ajuns în stare gravă la urgență. Medicul Dorin Mureșan, șeful UPU, a spus acestea nu sunt singurele cazuri de intoxicație cu astfel de preparate și că în perioada sărbătorilor au mai fost încă doi consumatori care s-au intoxicat cu sare de baie, „unul dintre ei era în comă superficială, iar celălalt cu o agitație psihomotorie, cu halucinații” în momentul sosirii la spital. Totodată, și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii au venit mai mulți tineri care au spus că au prizat respectiva sare.

Nu doar „Special Gold” provoacă reacții adverse negative asupra corpului unui consumator, ci și alte produse ce pot fi găsite în magazinele care comercializează droguri legale. “Au existat mai multe situaţii: ierburi sau ceaiuri procurate din tot felul de drogherii, substanţe a căror componenţă nu o cunoaştem şi care, în cantitate mare, poate produce greţuri, vărsături, cefalee sau ameţeli. A fost un singur caz în 2009, în care pacientul a recunoscut consumul unor astfel de substanţe”, a declarat Călin Lazăr, directorul medical al SCUC, citat de Ziua de Cluj. Tot acesta atrage atenția și asupra consumului în exces al medicamentelor care ajută la creșterea masei musculare. Anul trecut au fost înregistrate și câteva cazuri de copii care au fost înternați la secțiea de dezintoxicare a spitalului din cauza unor astfel de miedicamente ce dau stări asemănătoare cu cele ale consumului de cocaină.

Autoritățile de la Protecția consumatorului s-au mobilizat și au întreprins câteva acțiuni de verificare a magazinelor Legal Herbs din Cluj. „Au fost verificate cinci magazine care comercializează produse etnobotanice. Abaterile sunt la modul de etichetare pentru că nu au traduceri în limba română, nu au instrucţiuni de utilizare, numele sau adresa importatorilor”, a declarat şeful Comisariatului Judeţean de Protecţie a Consumatorului (CJPC), Mircea Radu.

Astfel de acțiuni de control al produselor din magazinele de droguri legale au mai fost întreprinse și anul trecut de organizațiile în domeniu. Atunci, lucrătorii de la Antidrog au prelevat probe din magazine pentru a verifica conținutul substanțelor, însă rezulatele au fost în limitele legii.

Cei care vând astfel de amestecuri halucinogene sunt protejați de legea care spune că preparatele sunt destinate studiilor etnobotanice și nu consumului uman.Toate produsele au marcate pe ambalaj +18. Un gram de sare de baie costă între 60 și 70 de lei.

Related posts

Leave a Comment