Singurul Institut din România care producea vaccinuri a rămas fără licenţă şi nu mai poate produce niciun fel de vaccin. Reprezentanţii din Ministerul Sănătăţii susţin, însă, că unitatea este în curs de reautorizare.Agenţia Naţională a Medicamentului a ridicat licenţa liniei de producere a vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino din Capitală deoarece nu respectă standardele europene. Licenţa a fost retrasă din 8 februarie şi din acel moment nu se mai poate produce nici un fel de vaccin, nici măcar pe cel împotriva virusului de gripă nouă.
Reprezentanţii din Ministerul Sănătăţii (MS) spun că Institutul „Cantacuzino” din Capitală este în curs de reautorizare pentru a produce vaccinuri, conform unei proceduri uzuale, şi că nu există nici o problemă de fond în această privinţă, a declarat consilierul ministrului Sănătăţii, prof. dr. Geza Molnar, pentru NewsIn.
„Institutul a avut termen până în ianuarie 2010 să fie reautorizat, iar în prezent este în curs de obţinere a noii autorizaţii. Este, practic, o problemă de uz curent, nicidecum una de fond. Pe de altă parte, la Cantacuzino nu se mai produceau oricum vaccinuri în această perioadă, deoarece pentru gripa AH1N1 s-a oprit producţia după cinci milioane de doze, iar pentru vaccinul BCG (contra tuberculozei – n.r.) este în curs de instalare noua linie tehnologică. În privinţa noului vaccin contra gripei sezoniere, producţia va începe prin luna mai, pentru ca imunizarea să fie posibilă din toamnă”, a precizat Molnar.
Institutul Cantacuzino mai producea şi vaccinul împotriva disteriei şi tetanosului.
La începutul lunii februarie, Agenţia Naţională a Medicamentului a ridicat licenţa vaccinului anti-TBC care se administrează nou-născuţilor din aceleaşi motive.