
Resfinţirea vechii Catedrale Greco-Catolice din Baia Mare, astăzi biserică ortodoxă parohială, lăcaş de cult aflat pe rolul instanţelor române pentru retrocedare, a aprins din nou flacăra conflictului dintre cele două Biserici istorice româneşti din Transilvania, cea Greco-Catolică şi cea Ortodoxă.Imediat la aflarea anunţului oficial făcut de parohia ortodoxă din Baia Mare despre evenimentul pregătit pentru dumincă, 21 august 2011, de resfinţire a bisericii de pe strada Vasile Lucaciu cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la construire, Episcopia greco-catolică de Maramureş a emis un comunicat de presă prin care şia arătat stupoarea şi indignarea faţă de acest gest de măsluire a istoriei, un atac şi un furt la adresa identităţii confesionale a Bisericii Greco-Catolice, precum şi faţă de vechea Catedrală greco-catolică din Baia Mare.
Însă ortodocşii se apără cu argumentul renovării şi rezugrăvirii vechiul lăcaş de cult aflat în dispută. „Am fost si noi surprinsi de aceasta atitudine a Episcopiei Unite cu Roma, intrucat nu este prima data cand se fac reparatii sau restaurari la biserica in cauza, dupa care, cum este firesc, s-au savarsit slujbe de resfintire sau de binecuvantare a lucrarilor. Biserica parohiala „Adormirea Maicii Domnului” este intabulata in cartea funciara pe Parohia Ortodoxa Baia Mare I. Deci, parohia respectiva are dreptul si obligatia de a efectua lucrari de restaurare, de reparatie fara a avea nevoie de acordul unei alte institutii bisericesti”, a explicat purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului şi Satmarului, Cristian Ştefan.
Biserica de pe strada Vasile Lucaciu a fost construita in anul 1911 de catre canonicul Alexandru Breban, devenind catedrala abia in anul 1930, prin bula papala. Pana in anul 1948, aceasta a fost greco-catolica, insa in perioada comunista Biserica Română Unită a fost scoasă în afara legii. Ulterior, vechea catedrală unită a fost predata Bisericii Ortodoxe Române din Baia Mare, care a transformat-o în biserică parohială. În prezent, biserica este revendicată de catre greco-catolici, care si in acest moment se judeca pentru a reintra in posesia vechiului lor lăcaş de cult.
Pe de altă parte, catalogându-l drept un „act de provocare şi sfidare la adresa Bisericii Greco-Catolice, […] şi un act clar de epurare culturală şi religioasă, falsificare a istoriei, ştergere a memoriei şi furt de identitate”, Episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, preşedinte al Comisiei greco-catolice de pregătire a dialogului cu Biserica Ortodoxă Română, a adresat pe data de 19 august o scrisoare Preaferictului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin care îşi arată indignarea faţă de intenţia Bisericii Ortodoxe Române din Maramureş de a resfinţi catedrala greco-catolică din Baia Mare.
„Resfinţirea catedralei greco-catolice din Baia Mare nu reprezintă nici expresia unui angajament onest al Bisericii Ortodoxe în reluarea dialogului şi nici o asumare corectă a situaţiei istorice”, a arătat episcopul Virgil Bercea în respectiva scrisoare. Biserica Ortodoxă Română a întrerupt unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică în 2004, iar în ultima perioadă Patriarhia Română a chemat în repetate rânduri Biserica Greco-Catolică la redeschiderea dialogului.
„În cazul în care Catedrala greco-catolică din Baia Mare va fi resfinţită, Biserica Ortodoxă Română se face singură responsabilă de crearea unei noi piedici în calea redeschiderii dialogului cu Biserica Greco-Catolică”, a concluzionat P.S. Virgil Bercea scrisoarea sa adresată Patriarhului BOR, PF Părinte Daniel.
În continuare, redăm textul integral al scrisorii adresate Patriarhului Daniel de către P.S. Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea
Nr. 695/19.08.2011
Preafericirii Sale Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Preafericirea Voastră,
Biserica Greco-Catolică a primit cu indignare decizia Bisericii Ortodoxe Române de a resfinţi duminică, 21 august 2011, Catedrala Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare. Indignarea vine în contextul în care, în diverse luări de poziţii publice, Biserica Ortodoxă Română a spus că doreşte să se reangajeze „într-un dialog onest şi realist” cu Biserica Greco-Catolică, dialog care, conform comunicatului ortodox din 7 iulie 2011, „nu poate fi construit credibil fără o asumare corectă a situaţiei istorice şi a diferendului patrimonial”.
Resfinţirea catedralei greco-catolice din Baia Mare nu reprezintă nici expresia unui angajament onest al Bisericii Ortodoxe în reluarea dialogului şi nici o asumare corectă a situaţiei istorice.
În invitaţia oficială la resfinţirea catedralei greco-catolice din Baia Mare, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe afirmă: „Momentul aniversar al Parohiei Ortodoxe «Adormirea Maicii Domnului», 100 de ani de existenţă, ne oferă plăcutul prilej de a vă invita să luaţi parte la bucuria noastră şi la resfinţirea bisericii parohiale”.
Biserica Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost construită în anul 1911, iar în data de 5 iunie 1930, prin bula papală „Sollemni Conventione” a Papei Pius XI, a devenit catedrală episcopală. În această catedrală, pe data de 2 februarie 1931, a fost instalat episcopul greco-catolic Dr.Alexandru Rusu, primul episcop de Maramureş.
Odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice în 1948, Catedrala Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost confiscată de guvernul comunist şi dată Bisericii Ortodoxe, în posesia căreia se află şi în prezent. Catedrala a făcut obiectul a nenumărate revendicări, însă Biserica Ortodoxă a refuzat retrocedarea acesteia. În momentul de faţă există un proces pe rol care să restabilească situaţia de drept a catedralei greco-catolice din Baia Mare.
Pe data de 21 august, conform invitaţiei oficiale, Catedrala Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” va fi resfinţită de către I.P.S. Justinian şi P.S. Iustin, episcopi ortodocşi ai Maramureşului, împreună cu I.P.S. Laurenţiu, mitropolit ortodox al Ardealului.
Resfinţirea de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe a catedralei episcopale greco-catolice din Baia Mare, precum şi sărbătorirea a „100 de ani de existenţă” a parohiei ortodoxe din aceasta biserică, care eventual ar putea sărbători 63 de ani, reprezintă nu doar un act de provocare şi sfidare faţă de Biserica Greco-Catolică, dar şi un act clar de epurare culturală şi religioasă, falsificare a istoriei, ştergere a memoriei şi furt de identitate.
Prin această atitudine vădit ostilă, Biserica Ortodoxă Română dovedeşte că nu este interesată în redeschiderea dialogului cu Biserica Greco-Catolică. Menţionăm că Biserica Ortodoxă Română a întrerupt unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică în 2004, iar în ultima perioada Biserica Ortodoxă a fost cea care a adresat mai multe apeluri Bisericii Greco-Catolice pentru redeschiderea dialogului.
În cazul în care catedrala greco-catolică din Baia Mare va fi resfinţită, Biserica Ortodoxă Română se face singură responsabilă de crearea unei noi piedici în calea redeschiderii dialogului cu Biserica Greco-Catolică.
†Virgil Bercea
Preşedinte al Comisiei greco-catolice de pregătire
a dialogului cu Biserica Ortodoxă Română