La Palatul Republicii, pentru început, a avut loc o şedinţă comună a Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, deschisă de speakerul Legislativului, Andrian Candu. Ulterior, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a citit hotărârea referitoare la validarea alegerilor prezidenţiale şi Igor Dodon a depus jurământul de preşedinte nou ales.
Potrivit fruntaşului socialist, Ion Ceban, la ceremonia de învestitură participă mai multe delegaţii străine din ţările CSI şi UE, vicepremieri, deputaţi şi spekeari ai mai multor Parlamente. Printre oaspeţi vor fi şi vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi, şi cel al Ungariei, Zsolt Semjen, scrie politicianul pe pagina sa de Facebook.
Mitinguri pentru susţinerea şi împotriva lui Dodon
Igor Dodon declara că după ce va fi învestit în funcţia de preşedinte, va începe procesul de retragere a cetăţeniei R.Moldova, acordată fostului preşedinte al României. Pe de altă parte, Traian Băsescu susţine că dacă Dodon va face acest lucru, îl va acţiona în judecată. În timpul campaniei electorale, socialistul declara că susţine statalitatea Republicii Moldova, iar Băsescu va pierde cetăţenia pe care nu o merită.
Dodon anunţase, de asemenea că după învestirea oficială în funcţie, îl va demite pe ministrul apărării, Anatol Şalaru, care pledează pentru apropierea de NATO şi România.
Rezultatele alegerilor preşedintelui Republica Moldova au fost validate de Curtea Constituţională la 13 decembrie, exact la o lună de la scrutinul prezidenţial. Totodată, magistraţii Curţii au respins contestaţia liderului PAS, Maia Sandu prin care solicita anularea scrutinului din 13 noiembrie.
Nicolae Timofti a lansat un apel, în ultima zi de mandat
Nicolae Timofti a lansat un apel în adresa oamenilor de cultură şi reprezentanţilor mass-media. ”Anume jurnaliştilor şi oamenilor de creaţie le revine sarcina de a „salubriza” falsurile şi non-valorile – sub aspect istoric, cultural, literar, creativ. Mai mult chiar! Oricând, în cazul în care ar putea să se revină la subiectele de identitate, limbă, istorie, de puterea inteligenţei va depinde cât de mic sau cât de mare poate fi răul generat de puterea politică”. ”Sper să aveţi sub protecţie, şi de astăzi încolo, izvoarele culturii noastre, limba română, rădăcinile noastre istorice”, a spus Nicolae Timofti.
Citiţi mai mult AICI