Câteva zeci de persoane au participat, în orașul Huedin, județul Cluj, la dezvelirea unei plăci comemorative care menționează începerea Holocaustului în Transilvania de Nord. Placa este amplasată, în centrul orașului, pe o casă care a aparținut odinioară unui membru marcant al comunității evreiești, care a murit în lagărul de la Auschwitz.La ceremonie au participat membrii ai comunității evreiești din județul Cluj, ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, autoritățile locale și județene, printre care prefectul Gheorghe Vușcan, subprefectul Mihnea Iuoraș, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Oleleu, primarul Mircea Moroșan, parlamentari precum senatorul Alexandru Cordoș, precum și simpli cetățeni ai Huedinului.
Ceremonia a fost urmată de o reuniune găzduită de Casa de Cultură din Huedin. Un moment emoționant a fost lecturarea unui fragment din cartea ”Lea”, scrisă de clujeanul Andrei Klein, care s-a născut în lagărul de exterminare de la Moghilev-Podolsk, organizat de autoritățile române în Transnistria. Lectura a fost realizată chiar de către autor.
Holocaustul în Transilvania de Nord, ocupată de Ungaria, a început în mai 1944, când evreii, adunați deja în ghetouri, au fost deportați de naziștii maghiari în lagărul german al morții de la Auschwitz. Acolo au pierit mai mult de trei sferturi dintre ei.