Premiul Nobel pentru Literatură pentru anul 2009 a fost acordat scriitoare de origine română, Herta Muller.Cine este Herta Muller? O scriitoare de origine română, iar faptul acesta este esenţial. Tatăl ei a fost unul dintre şvabii expropriaţi de autorităţile comuniste, iar mama ei a fost deportată într-un lagăr din Ucraina.
Herta Müller a studiat germanistica la Timişoara. A fost apropiată de “Grupul de Acţiune Banat”, alcătuit din studenţi şi scriitori de etnie germană din România, fapt care a atras atenţia Securităţii asupra ei. Scriitoarea a refuzat însă “oferta” de colaborare propusă de către aceasta, pierzându-şi locul de muncă. Volumul cu care a debutat se intitulează “Niederungen” – “Ţinuturile joase” şi a apărut în 1982, însă Cenzura i-a limitat simţitor manuscrisul. Abia în 1984 cartea a fost publicată integral în Republica Federală Germania. Ca urmarea a acestui fapt, autorităţile române i-au interzis să mai publice.
În 1987 Herta Muller a emigrat în Republica Federală Germania, iar în prezent este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie.
În anul 1999, Herta Müller a fost nominalizată de guvernul german la Premiul Nobel pentru Literatură, iar în anul 2008 a fost nominalizată pentru a doua oară, din partea Germaniei, pentru Premiul Nobel pentru Literatură. Premiul i-a fost decernat la data de 8 octombrie 2009.
Nu intenţionez să aduc elogii activităţii scriitoriceşti a Herta Muller. Nu mă interesează nici declaraţiile ei făcute într-un interviu pentru Die Zeit, despre România, ele fiind marcate de “evenimentele” pe care ea le-a trăit în ţară. Mărimea şi calităţile ei sunt puse în evidenţă de premiul pe care l-a obţinut. Refuz să fac vreun comentariu pe seama notorietăţii ei. Au făcut-o suficienţi semeni ai mei. Nu vreau să dau posibilitatea de a se gândi despre mine în “termenii” lui Eminescu din Scrisoarea I: “Iar deasupra tuturora va vorbi un mititel, / Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el / Sub a numelui tău umbră.” Nu o pot cataloga, din punctul meu de vedere, drept “cunoscuta scriitoare” întrucât, în concordanţă cu actuala etapa a filosofiei, realul se reduce la limbaj, adică la ceea ce poate fi comunicat sau semnificat. Altfel spus, nu există decât ceea ce poate fi exprimat, comunicat sau semnificat. Aşa este, pentru mine, Herta Müller. Ştirea potrivit căreia o scriitoare de origine română este laureata Premiului Nobel pentru literatură, a determinat-o pe Herta Müller să existe pentru mine.
Motivul preţuirii mele pentru Herta Müller, îl constituie faptul că un un om, avându-şi rădăcinile în acest pământ, a făcut ca numele României să fie auzit în lume.