
Astăzi a avut loc prezentarea oficială a investițiilor în infrastructură și echipament cu care au fost dotate secțiile de chirurgie și cardiologie ale Institutului Inimii din Cluj-Napoca. Lucrările de refacere și modernizare a clădiri, în valoare de 1.500 de mii de lei, au început acum acum 4 ani și s-a finaliza în luna noiembrie, anul curent.
Primăria și Consiliul Local Cluj, au pornit în urmă cu 4 ani, când primarul municipiului Cluj era Emil Boc, un program de reabilitare termică și de investiții în infrastructura și echipamentele spitalelor clujene. În acest program au fost incluse și secțiile de chirurgie și cardiologi ale Institutului Inimii, căruia i s-a alocat o sumă de 1.500 de mii de lei. Pe partea de investiții în infrastructură banii au fost folosiți pentru izolarea clădirilor, înlocuirea geamurilor normale cu geamuri termopan, renovarea încăperilor prin schimbarea mobilierului, parchetului, ușilor și ferestrelor. Aceste investiții au fost făcute cu scopul de a reduce consumul termic la jumătate din cel de anii trecuți. În ceea ce privește partea tehnică, de echipamentele și instrumente de lucru, s-au achiziționat stetoscoape, o stație de sterilizare și un ecograf pentru examinări cardiologice. De asemenea s-au dotat cu echipamente noi și performante, câteva laboratoare, pentru a îndeplinii standardele Europene. ”Am primit o grămadă de bani de la primărie, din vremea când era domnul Boc primar și a continuat și domnul Apostu, pentru reabilitarea tehnică a clădiri. Deci: anveloparea clinicilor de chirurgie și cardiologie, zugrăveală, termopane pentru reabilitarea termică, geamuri și uși interioare plus covoare de acestea moderne care se pot spăla și curăța. În plus s-au mai primit niște bani pentru reamenajarea sterilizării și a punctului de transfuzie, pentru secția de chirurgie, pentru că acum au apărut niște norme noi, tehnice, din partea poliției sanitare, să ne apropiem de standardele europene. Primăria a mai dat niște bani și pentru niște aparate ecografe care sunt în clinica de cardiologie” a declarat Prof. Univ. Dr. Mircea Bârsan, medic chirurg la Institutului Inimi.
Dacă administrația locală suportă partea financiară ce ține de întreținerea tehnică și termică a spitalului, nu se întâmplă același lucru și pentru partea ce ține de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceasta este restantă de ceva timp în alocarea banilor pentru îngrijirea bolnavilor. Fondurile alocate de acestea Institutului Inimii au scăzut din iunie până în prezent cu 40%. Acest lucru se datorează și faptului că spitalul este subordonat direct Ministerului Sănătății, fiind un institut de importanță națională, care nu are suficienți bani pentru a finanța îngrijirea bolnavilor. De asemenea, Medicul Mircea Bârsan a mai precizat că o altă cauză a lipsei fondurilor pentru sănătate este aceea că toți banii proveniți de la CNAS, în loc să ajungă la spitale pentru întreținerea pacienților, ajung la bugetul de stat care nu îi mai repartizează spre sănătate.
Conform primăriei municipiului Cluj-Napoca, bugetul alocat anul viitor pentru sănătate, va rămâne același. ”Suntem în plină construcție a bugetului. Astăzi și mâine avem ultimele întâlniri cu cetățenii. Am luat o hotărâre, cred eu curajoasă și anume bugetul pe sănătate și în anul viitor să rămână și anul viitor cel puțin la fel ca în anul precedent. Ceea ce este foarte important este că se vede, adică calitatea actului medical se reîntoarce către populație prin noua aparatură, stațiile pe care le creem pentru că, după cum știți, o mare parte din spitalele clujene tratează 60-70% din cetățenii județului Cluj. Aceasta este datoria noastră de a sprijini unitățile sanitare și medicale de pe raza municipiului Cluj-Napoca” a declarat primarul orașului Cluj-Napoca, Sorin Apostu.