„Guvernanţii nu înţeleg ce a spus şeful FMI”


Dominique Strauss-Kahn a spus adevărul privind intenţiile FMI de a-i impozita pe români bogaţi, explică realizatorul The Money Channel Radu Soviani, într-un editorial publicat pe Standard.ro.Sunteţi surzi. Sunteţi muţi. Sunteţi orbi. Şi sunteţi hulpavi. Da, este vorba despre voi care gestionaţi economia naţională. Despre voi care aţi minţit şi aţi greşit în fiecare zi a mandatului dumneavoastră. Şi care acum ţipaţi că Dominque Strauss-Kahn îşi face campanie pe spinarea României. Chiar nu vreţi să înţelegeţi?, scrie Radu Soviani, realizator The Money Channel.
Acesta este de părere că Guvernanţii României n-au înţeles afirmaţiile şefului FMI deoarece n-au reuşit să facă legătura între majorarea cotei unice, de la 16% la 20%, şi „impozitarea bogaţilor”. Soviani oferă două exemple pentru a ilustra asta.
Primul exemplu se referă la persoanele fizice. „Un om (V de la Vlădescu) câştigă 100.000 de Euro într-un an. La un impozit de 16%, el plăteşte 16.000 de EURO ca impozit pe venit. La un impozit de 20%, el plăteşte 20.000 de Euro ca impozit. Adică cu 4000 de EURO mai mult. Un al doilea om (M, de la salariat mediu) câştigă 4305 EURO într-un an. La o cotă de 16%, el plăteşte 688 de EURO impozit. La o cotă de 20%, el plăteşte 861 de EURO. Adică mai mult cu 173 de EURO într-un an. Prin urmare V, care e mult mai bogat decât M, va plăti o diferenţă de impozit de 23 de ori mai mare decât diferenţa de impozit pe care o va plăti M, omul mediu. Aşa că, da. Strauss-Kahn şi FMI au sugerat impozitarea mai mare a celor bogaţi”, scrie Soviani.
Cel de-al doilea exemplu are în vedere companiile: „Să presupunem că o companie (P, de la Petrom) face profit de 648 de milioane de EURO în anul 2006. La o cotă de impozit de 16%, compania “P ar vărsa către stat 103 milioane de EURO. La o cotă de 20%, impozitul vărsat urcă la 129,6 milioane de EURO. Adică cu 26,6 milioane de EURO mai mult. Adică plata pensiilor pentru 153.000 de pensionari, timp de o lună. Sau plata a 12.800 de pensii pentru un an întreg. Menţionez aici faptul că, spre exemplu, compania Petrom plăteşte redevenţe care au în vedere un preţ de 22 de dolari pentru un baril, în timp ce maximul a fost de 147 de dolari pe baril. Iar acum preţul este de 77 de dolari pe baril”.

Related posts

Leave a Comment