
Credincioșii greco-catolici din satul Vintere, județul Bihor, au reușit să își recupereze biserica. Lăcașul de cult fusese confiscat de comuniști în anul 1948, când aceștia au interzis Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, iar de atunci a fost folosit de parohia ortodoxă din localitate.
După căderea comunismului, credincioșii greco-catolici au cerut dreptul de a utiliza și ei lăcașul de cult, alternativ cu credincioșii ortodocși. Acest lucru înseamnă că greco-catolicii au propus utilizarea în comun a bisericii cu ortodocșii, iar liturghiile și celelalte servicii religioase ale celor două comunități să fie oficiate la ore diferite.
Pentru că ortodocșii au refuzat, greco-catolicii au început un proces în Justiție, care s-a finalizat în anul 2008, cu decizia retrocedării lăcașului de cult. Au urmat patru ani de negocieri, timp în care parohia ortodoxă a refuzat să respecte hotărârea judecătorească definitivă, irevocabilă și executoriu.
Greco-catolicii au încercat două noi runde de negocieri, la Prefectura Bihor și la Primăria Holod, în urma cărora au încercat să intre în liniște în posesia lăcașului de cult. Ei au propus, din nou, ortodocșilor să folosească împreună lăcașul de cult, pe baza unui program agreat de cele două culte. Ortodocșii au refuzat mai multe variante de program propuse de greco-catolici, dar au refuzat să facă vreo contrapropunere, lucru remarcat și de prefectul Claudiu Pop.
În aceste condiții, greco-catolicii au cerut unui executoor judecătoresc să pună în executare decizia Justiției, mai ales că cererea de încuviințare a executării silite fusese aprobată din 1 noiembrie. La fața locului s-a deplasat un executor judecătoresc, care a constatat faptul că preotul ortodox a refuzat să predea lăcașul de cult de bună voie. Drept urmare, el a dechis forțat ușile lăcașului de cult, apoi a instalat lacăte temporare. O cheie i-a fost înmânată preotului greco-catolic din localitate, o alta a fost depusă în cutia poștală a preotului ortodox, iar alta urmează să fie înmânată reprezentanților Episcopiei Ortodoxe din Oradea. Din nou, greco-catolicii și-au reiterat oferta de a sluji la ore alternative, în același locaș de cult, catolic, împreună cu credincioșii ortodocși, în ciuda faptului că, în perioada în care ortodocșii au folosit biserica, ei nu au permis utilizarea ei de către proprietarii de drept.