G20 decisă să aplice noi politici în sectorul bancar


Liderii G20 au hotărât să implementeze noi reguli în sistemul bancar până la finalul anului 2012, care să ducă la îmbunătăţirea calităţii şi valorii capitalurilor băncii şi la descurajarea majorării excesive a factorului de multiplicare (leverage) raportat la capitaluri, potrivit Reuters care citează un proiect al declaraţiei summitului.Aceste reguli, care au fost elaborate pentru a preveni o repetare a crizei financiare, vor fi aplicate treptat, pe măsură ce condiţiile financiare se îmbunătăţesc şi redresarea economica va fi asigurată, se arată în text.
De asemenea, în documentul citat se mai arată că liderii celor mai mari economii ale lumii au aprobat o serie de măsuri pentru a reforma sistemul salarial şi acordarea de bonusuri în marile bănci şi instiţutii financiare.
„Vrem să introducem standarde foarte precise pentru a elimina riscurile”, a explicat şeful Trezoreriei americane, Timothy Geithner.
Reglementări noi se impun pentru că, a subliniat Fredrik Reinfeldt, premier al Suediei (ţara ce deţine Preşedinţia semestrială a Uniunii Europene), în absenţa lor, băncile înclină să revină la ceea ce, în mediile de afaceri se numeşte „business as usual”, ceea ce, de fapt, cum a punctat ministrul australian de Finanţe, înseamnă un comportament extrem de riscant.
Punctul pe i l-a pus primul ministru al Australiei, Kevin Rudd: „o coordonare globală a cadrului legal se impune căci şi marile bănci operează la nivel global”; or, dacă ele vin cu un pachet funcţional într-o tară cu legislaţie incompatibila, lucrurile prind o turnură neplacută.
La insistenţa ţărilor în curs de dezvoltare, statele bogate au acceptat şi o reformă a Fondului Monetar Internaţional – reformă în urma căreia ţările emergente vor avea un rol mai important în sânul organizaţiei. Ele vor dispune de un drept de vot sporit – plus cinci la sută. Un fel de a recunoaşte că ţările până acum slab reprezentate în FMI au o influenţă tot mai mare asupra economiei mondiale.
Aceasta a fost a treia întâlnire la vârf a grupului G20 al puterilor industriale şi emergente de la declanşarea crizei economice.

Related posts

Leave a Comment