Jurnalistul Karl Peter Schwartz de la Frankfurter Allegemeine Zeitung a publicat o relatare amplă în cea mai influentă publicație germană despre tentativele Puterii de a modifica legislația penală. Iată traducerea în limba română a acestui articol.Ambasadorii de la Washington și din mai multe țări UE protestează, judecătorii și procurorii se ceartă, președintele român vede rezultatele unei lupte de un deceniu împotriva corupției politice distrusă intr-o clipă.
Într-un blitzkrieg împotriva statului de drept, majoritatea parlamentară formată din social-democrați și liberali a dat undă verde deputaților, senatorilor și politicienilor locali pentru corupție și abuz în serviciu. In multe cazuri, mita nu mai poate fi urmărită penal în România. Prin ordonanțe de urgență, deputații au decis cele două legi care le acordă lor și altor politicieni imunitate aproape nelimitată.266 din 305 de deputați au votat pentru modificările legislative,printre aceștia,nu numai social-democrații și liberalii, care fac parte din Uniunea Democrată Social – Liberala (USL), dar și din UDMR precum și reprezentanți aiminorităților naționale.
Opoziția PDL a votat aproape în unanimitate împotriva. Modificările prevăd că președintele, Parlamentul, precum și notari și executori judecătorești nu mai sunt considerati „funcționari publici”. Infracțiunile referitoare la această categorie, nu li se mai aplică. Nu mai este posibil sa fie urmăriți pentru crimele comise în exercitarea funcțiilor lor, nici pentru mită, nici pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri și o altă duzină de infracțiuni.
Conflictul de interese, care a fost introdus in Codul Penalînainte de aderarea Romaniei la UE de către fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, nu se mai aplică la membri ai guvernului,Parlamentului, primarilor și președințilorconsiliilor locale.Aceștia sunt liberi sa atribuie contracte de achiziții publice la soți și rude.MinistrulCulturii, liberalul Mircea Diaconu, care in calitatea de director de teatru i-a încredințat soției sale contracte profitabile, a trebuit să demisioneze din guvern și Parlament, așa cum a cerut în mod explicit de Comisia Europeană. Astfel de consecințele nu vor mai fi o problema în viitor. Deputaților le ramane la libera alegere dacă își angajeaza pe banii contribuabililor soția sau fiica, matusa sau socrul.
Pentru acești funcționari, pentru care infracțiunea de conflict de interese se aplică în continuare, pedeapsa de cinci ani a fost redusă la trei ani de închisoare.În plus, termenele de prescripție au fost reduse. Pentru infracțiuni economice care au adus pierderi de până la 500 000 EUR judecătorii nu mai pot impune pedepse cu închisoarea; pentru infracțiuni economice care au adus pierderipână la 100 000 EUR, cei care au comis fapta pot scapa în viitor cu o sancțiune administrativă. Au fost reintroduse în Codul Penal infracțiunile de calomnie și defăimare, care au fost eliminate pentru a nu pune în pericol mass-media. Amenințarea cu această pedeapsă poate servi din nou pentru intimidarea jurnaliștilor și pentru a ingreuna cercetarea politicienilor corupți.
Expertul in drept penal Laura Ștefan subliniază faptul că miliarde de euro, care provin din fonduri UE pot fi atribuite fara a ține cont de conflicte de interese. Rămâne de văzut modul în care Comisia Europeană va reacționa in urmatorul raport în ianuariecu privire la „progresul” României în lupta împotriva corupției. Thorsten Geissler, șeful Programul Statul de Drept al Fundației Konrad Adenauer în București subliniază faptul că toate actele administrative ale infracțiunii de conflict de interese au fost excluse, ceea ce înseamnă că „de facto eroziunea faptei penale” ca atare.
Legile sunt facute la comandă pentru clasa politică de România. Acestea contrazic aproape toate cerințele existente ale UE în domeniul luptei împotriva corupției. Numeroși politicieni, printre careși fostul prim-ministru Adrian Nastase, care a fost condamnat si care se afla in fata instanței intr-un alt caz pentru abuz in serviciu poate respira ușurat.
Președintele Traian Băsescu a refuzat să semneze modificările Codului Penal și a apelat la Curtea Constituțională. Băsescu a spus ca Parlamentul ar trebui să fie dizolvat imediat din cauza încălcărilor criteriilor de la Copenhaga. Poziția României în Uniunea Europeană s-a deteriorat „dramatic”, intrarea in spatiul Schengen poate fi uitata.„Sper”, a spus președintele „că Parlamentul isi va da seama de ceea ce a făcut, și renunța la modificarile legislative.”