Fostul ambasador al Franţei în România, Philippe Gustin: ”Avem relaţii privilegiate între ţările noastre!”

România şi Franţa trebuie să îşi întărească şi mai mult parteneriatul privilegiat, este de părere fostul ambasador al Franţei în România, Philippe Gustin. El pledează pentru acest lucru acum din calitate de candidat la alegerile parlamentare din Franţa. Fostul ambasador francez în România doreşte să îi reprezinte în Parlamentul din Paris pe francezii care trăiesc în această regiune europeană.

Parteneriatul privilegiat al României şi Franţei are o istorie bogată. Însă el poate atinge un nou nivel, pentru că ambele state sunt membre ale Uniunii Europene şi ale NATO. În prezent, acest parteneriat are doi piloni: cel cultural şi cel economic, spune fostul ambasador al Franţei în România, Philippe Gustin.

 

”Aceste relaţii sunt privilegiate şi continuă să fie privilegiate într-o manieră culturală, pentru că avem o apropiere istorică, lingvistică ceea ce ne permite aici să avem limba franceză drept a doua limbă străină predată în România, iar acest lucru este foarte bun. Însă avem şi un al doilea pilon, care este pilonul economic, reprezentat de numeroasele întreprinderi franceze care s-au instalat aici de-a lungul anilor şi care tot mai mult sunt ancorate în peisajul românesc”, a afirmat Philippe Gustin.

 

În acest context, fostul ambasador francez a atras atenţia că natura relaţiilor economice dintre România şi Franţa s-a schimbat. Şi aceasta pentru că România a încetat să mai fie doar o ţară care atrage investitorii francezi graţie forţei de muncă mai ieftine decât în Europa Occidentală, afirmă Philippe Gustin.

 

”Acum multă vreme, România era o ţară în care companiile se mutau datorită costului redus al mâinii de lucru. Acest lucru este încă adevărat şi azi, dar acum nu mai este principalul motiv pentru care vin aceste companii. Ca exemplu vă pot da fabrica Eurocopter de la Braşov, care este o foarte veche investiţie franceză. Ea a făcut parte din pachetul de investiţii pe care Franţa le-a făcut după vizita generalului de Gaulle din 1968, împreună cu Dacia, cu Citroen, care a fost prezent la Craiova, împreună cu Bul la Timişoara. Toate au fost parte dintr-un pachet de investiţii din 1968, cu o vechime de aproape o jumătate de secol şi care au fost realizate datorită generalului de Gaulle care, în ciuda faptului că România era în acea epocă o ţară comunistă, a dorit să fie aici prezente întreprinderi franceze, ceea ce a dovedit o viziune foarte puternică”, a adăugat candidatul republican la alegerile legislative din Franţa.

 

Fostul ambasador al Franţei crede că, în prezent, principalul motiv pentru care companiile franceze continuă să investească în România este reprezentat de forţa de muncă. Însă comunitatea franceză nu este compusă doar din oameni de afaceri şi de tehnicieni. În Cluj s-a format cea mai numeroasă comunitate academică franceză de la est de Elveţia. Cei mai mulţi dintre membrii săi sunt studenţi la Medicină, Stomatologie, Farmacie sau Medicină Veterinară. Comunitatea franceză din Cluj numără aproximativ 2.000 de persoane.

Related posts

Leave a Comment