
Germania, altfel
Astfel, in cadrul TIFF va fi proiectat în premieră mondială filmul german „28 ½”, proiectul de absolvire al regizorului Anton Gonopolski, produs de Anna Gudat la Berlin’s German Film & Television Academy. O tragicomedie muzicala inspirata din fragmenta de operă, povesteste viata unui grec, seducător incurabil, care pleacă în Rusia să-și caute băiatul nelegitim. În filmul-șoc „Nothing Bad Can Happen (premiul „Un Certain Regard”, Cannes 2013), protagonist este membrul unei mişcari punk, cu valente crestine, „Jesus Freaks”, din Houston. Un headhunter alcoolic scapă de sub control, în pelicula „Silvi” (Cel mai bun film, German Film Critics Association 2013), reminiscent al hitului din 2013 de la TIFF, Gloria, o femeie de 47 de ani părăsită de soț decide să ia viața de la capăt. In „Love Steaks”, cu un succes de box office surpriza în Germania, creioneaza o poveste de dragoste ce se naște într-un hotel de lux, între un maseur timid și o bucătăreasă impulsivă. Viziuni suprarealiste vin sa contureze intr-un film-coral „Finsterworld”, un stil mai putin cunosct la noi, iar in deochiatul „Wetlands”, film selecționat la festivalurile de la Locarno și Sundance, story-ul abundă de aventuri duse la limită, pe care producatorii insa nu il recomanda minorilor.
Cinema Eire
Thriller-ul „Love Eternal”, multi-premiatul „Calvary” cu actorul Brendan Gleeson senzațional în rolul unui preot care află la confesional că va fi ucis, „What Richard Did”, film care l-a lansat pe actorul Jack Reynor, protagonist în următorul „Transformers”, comedia și hitul de box office „The Stag”, care va veni curand si in cinematografele din România și „Run and Jump”, o saga despre o familie care încearcă să-și revină după ce tatăl a avut un atac cerebral.
Regizorii Lisa Barros D´Sa și Glenn Leyburn vor veni la TIFF si vor vorbi despre filmul lor, „Good Vibrations”, nominalizat la premiul BAFTA pentru debut, un film a carui actiune este plasata în Belfastul anilor ’70. Un tânăr deschide un magazin de discuri pe cel mai „bombardat” kilometru pătrat din Europa. Singurul documentar din sctiunea „Focus”, intitulat „Men at Lunch”, poarta semnattura regizorului Sean O’Cualain, care isi duce spectatorul intr-o lume unde descopera cine sunt muncitorii irlandezi din fotografia „Prânz pe vârful unui zgârie-nori”, din 1932, emblematică pentru Marea criză fianaciara interbelica. Cunoscuta actrita Helen Mirren apare într-un film clasic din 1984, „Cal”, care i-a adus Premiul de interpretare la Festivalul de la Cannes.
Ceski film
„Focus-ul” cehesc vine la TIFF cu o caravana de filme ce porneste de la amuzantul „Revival”, despre o trupă desființată în 1972, care plănuiește o revenire pe scena, la productia „Honeymoon”, in regia lui Jan Hrebejk (Premiul pentru regie la Festivalul de la Karlovy Vary), o dramă psihologică despre trecutul care bantuie prezentul unui barbat, dar si o poveste a unui vânzător de ceasuri devenit mafiot și eminență cenuşie a scenei politice in pelicula „The Godfather’s Story”, alaturi de „DK”, un documentar despre arhitectul radical David Kopecky, sau pelicula „The Story of Mr. Love” despre viața cotidiană unui bolnav de schizofrenie prezent online printr-un un website propriu, urmat de un alt documentar, provocatorul „The Great Night” (Cel mai bun film documentar ceh la Festivalul de la Jihlava”), unde realizatorul explorează viața de noapte a oraselor, iar in „Normalization”, echipa regizorala încearcă să puna pe tapet adevărul într-un caz care a făcut vâlvă în epoca comunista, mai preci cel al unei studente ucise in circumstante ciudate. „Velvet Terrorists”, un film despre viața a trei bărbați închiși după ce au plănuit atacuri împotriva regimului comunist, și „Burning Bush, mini-seria HBO a renumitei regizoare Agnieszka Holland, va fi difuzată într-o proiecție-maraton. Nu puteau lipsi din Focusul cehesc filme clasice precum „Balul pompierilor” al lui Miloš Forman, nominalizat la Oscar în 1967, și „Marketa Lazarova” (1967), de František Vláčil, votat în 1998 de critici și artiști ca drept cel mai bun film ceh din toate timpurile, ambele productii fiind restaurate digital.