Finanțare de 1,5 milioane de euro pentru o cercetătoare din Cluj. Ea va studia schimbările climatice

O tânără cercetătoare din Cluj a obținut o finanțare nerambursabilă de 1,5 milioane de euro, pentru a studia schimbările climatice. Finanțarea i-a fost acordată direct de către Consiliul European pentru Cercetare Științifică, un organism aflat în subordinea Comisiei Europene. Proiectul clujencei a fost remarcat de comisarul european pentru Cercetare, Știință și Inovare, Carlos Moedes.Alida Iulia Gabor este lector universitar la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Ea a descoperit date interesante despre ciclurile de schimbări climatice care au dus în trecutul planetei la alternarea perioadelor calde cu cele glaciare. Alida Iulia Gabor va folosi analize spectroscopice pentru a studia mostre de loess, o rocă sedimentară formată din nisip și praf fin, care s-a depus de-a lungul milioanelor de ani pe aproximativ 10 la sută din suprafața planetei.

”Vom face datarea propriu-zisă prin tehnicile standard, dar vom face și alte experimente în datarea prin luminescență și vom dezvolta laboratorul, implicând și o altă tehnică spectroscopică, ce se numește rezonanța electronica de spin și care permite accesarea acelorași defecte fizice care intervin în emisiile luminiscente pe care le folosim în datarea prin luminiscență”, a spus Alida Iulia Gabor.

Cercetătoarea clujeană este convinsă că va reuși să găsească date relevante din studierea mostrelor de loess, care să ofere informațiile necesare pentru înțelegerea schimbărilor climatice din prezent. Practic, dacă schimbările climatice din trecut erau provocate exclusiv de cauze naturale, acum, ele sunt influențate și de factorul antropic, adică de omenire.

”Schimbările climatice din trecut au fost cauzate de mecanisme strict naturale. Noi cunoaștem că au avut loc schimbări climatice cu ciclicitate care, parțial, i se cunosc cauzele, dar avem și schimbări climatice abrupte în trecut, în ultima sută de mii de ani, grosso modo, care sunt foarte abrupte și ale căror cauze nu le cunoaștem”, spune cercetătoarea clujeană.

În total, Consiliul European pentru Cercetare Științifică a decis să susțină 291 de proiecte de cercetare de pe tot continentul. Echipele de cercetători vor primi în total 429 de milioane de euro. Finanțarea este acordată prin intermediul programului Horizon 2020. Unul dintre obiectivele acestui program este acela de a-i păstra în Europa pe tinerii cercetători care ar putea fi atrași peste Oceanul Atlantic.

Related posts

Leave a Comment