Ideea deschiderii unei cafenele tematice a aparţinut organizatorilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care au deschis o cafenea culturală, Casa TIFF, chiar în centrul medieval al Clujului. Acolo au loc proiecţii de film, conferinţe, mese rotunde sau dezbateri. A urmat un restaurant care s-a asociat cu festivalul muzical Untold, restaurantul Chios, iar acum este rândul Festivalului Internaţional de Ceramică Caolin. Acest festival va fi asociat cu o cafenea care promovează artele plastice, după cum spune preşedintele Festivalului Caolin, artistul Ioan Sumedre junior.
Clienţii cafenelei culturale vor fi invitaţi să se implice în actul de creaţie. Ei vor putea, de exemplu, în cadrul unor ateliere tematice, să proiecteze ceştile din care vor să îşi bea cafeaua, iar apoi aceste ceşti vor fi produse de artişti ceramişti, mai spune Ioan Sumedre junior.
Cafeneaua Espresso Studio va funcţiona la intersecţia dintre străzile Brătianu şi Baba Novac, într-o clădire istorică. Este vorba de vechiul Han cu Curte Pătrată, care era situat odinioară lângă vechiul zid de apărare al cetăţii Clujului. Clienţii cafenelei vor putea servi cafea de specialitate marca Yume, produsă de fratele lui Ioan Sumedre junior, Mihai Sumedre, împreună cu asociatul său. De asemenea, vor exista ceaiuri de specialitate, unice pe piaţa clujeană.
Această tendinţă de asociere a marilor festivaluri cu localuri a trecut şi Oceanul Atlantic. Presa canadiană a relatat recent despre un clujean care s-a stabilit în Ottawa, Canada, şi care şi-a deschis un restaurant cu numele de Untold, care se promovează cu imagini din Cluj.