
De altfel, procedura de clasare a Mocăniței drept monument istoric a început în perioada în care istoricul clujean conducea Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu. Acum, calea ferată este salvată și nu mai poate fi demontată. Leonard Horvath este de părere că ”redeschiderea transportului cu ajutorul Mocăniței ar putea revigora turismul pe Valea Arieșului”.
Calea ferată cu ecartament îngust a fost construită între anii 1910 și 1912. Inaugurarea oficială a liniei ferate Turda – Abrud a avut loc la 20 iunie 1912. Mocănița avea o lungime totală de 94 de kilometri. Trenul avea 21 de stații, dintre care patru gări: Turda, Baia de Arieș, Câmpeni și Abrud. Pe această cale ferată circulau două tipuri de trenuri: un accelerat care străbătea cei 94 de kilometri în 5 ore și 30 de minute și un personal care străbătea distanța în 6 ore și 30 de minute. Circulația Mocăniței a fost întreruptă în 1998. De atunci, calea ferată a fost lăsată în părăsire, iar pe multe tronsoane, șinele de cale ferată au fost furate și vândute drept fier vechi. Acum, speranța redeschiderii Mocăniței se leagă de obținerea unor fonduri europene.
Pe segmentul Abrud – Câmpeni, aflat într-o stare fizică bună, circulația trenurilor a fost reluată, în scop turistic, de către un investitor austriac. Un bilet cu Mocănița pentru cei 10 kilometri costă 50 de lei dus-întors.