”Foştii membri ai PLR au adoptat o hotărâre nestatutară referitoare la urgentarea congresului ALDE. Noi nu suntem de acord”, a spus unul dintre foştii membri ai PC.
”Alegerile interne trebuie să pornească de jos în sus, nu de la organizarea Congresului”, a declarat pentru publicaţia Replica secretarul de stat Mircea Irimie. El a adăugat nimeni nu vrea să plece din ALDE, ca răspuns la un articol publicat de România liberă, care arăta lista liderilor proveniţi din fostul PC care ar putea părăsi ALDE. Mircea Irimie a adăugat că ALDE a fost construit pe structura fostului PC.
Miza războiului este supravieţuirea pe termen lung a ALDE. Potrivit hotărârilor Congresului de unificare al PC şi PLR, în acest an ar urma să fie aleasă o conducere unică a partidului, care este condus în prezent de către doi copreşedinţi: preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi vicepremierul Daniel Constantin. Oamenii lui Călin Popescu-Tăriceanu sunt figuri mai cunoscute decât cele provenite din fostul PC. Printre ei se numără ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, sau fostul ministru Varujan Vosganian. Însă Călin Popescu-Tăriceanu are mari probleme de imagine, după ce a fost pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă, în dosarul finului său, fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu.
Pe de altă parte, deşi lipsiţi de astfel de lideri, membrii fostului PC sunt mult mai bine organizaţi şi deţin controlul mai multor organizaţii locale. Ei îl susţin pe vicepremierul Daniel Constantin pentru funcţia de preşedinte al ALDE.
Dacă prima dată ar fi organizat Congresul ALDE, oamenii lui Călin Popescu-Tăriceanu ar fi în avantaj. Dacă, în schimb, ar fi prima dată organiate alegeri la nivel local, apoi la nivel judeţean şi abia apoi Congresul, în mod normal, partida ar fi câştigată de cei proveniţi din fostul PC.
În Cluj, singurul lider important al fostului PLR este fostul deputat Steluţa Cătăniciu, care se confruntă cu mari probleme de imagine. Ea şi-a pierdut mandatul de parlamentar după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat că a fost în conflict de interese în perioada în care era consilier local.
Pe de altă parte, în fostul PC se află secretarul de stat Mircea Irimie, deputatul Adrian Mureşan, care ar urma să intre în Parlament după ce va depune jurământul, programat după încetarea oficială a mandatului Steluţei Cătăniciu, fostul deputat Ioan Moldovan, fostul secretar de stat Leonard Horvath, fostul primar din Mociu, Marton Horvath, dar şi renumitul cercetător Radu Silaghi-Dumitrescu, inventatorul sângelui artificial, care a candidat din partea ALDE la Senat la alegerile din 2016.