
Parcul Palatului Banffy din Bonțida ar urma să fie reabilitat prin intermediul unui proiect european. Parcul, declarat monument istoric, era odinioară unul dintre cele mai frumoase din Europa, iar Palatul Banffy fusese botezat cu numele de Versailles-ul Transilvaniei.Potrivit consilierilor locali din Bonțida, administrația locală ar urma să preia administrarea parcului. În prezent, titularul dreptului de administrare este Ocolul Silvic Cluj. Apoi, Consiliul Local Bonțida va devenit titularul unei cereri de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea parcului. Directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Cultural, Leonard Horvath, a declarat că va susține un astfel de proiect.
Deja, Palatul Banffy este reabilitat cu ajutorul unor fonduri obținute de fundația Transylvania Trust, condusă de Csilla Hegedus, consilier al ministrului Culturii, Hunor Kelemen. Printre cei care contribuie financiar la reabilitarea palatului se numără prințul Charles al Țării Galilor, moștenitorul Coroanei Marii Britanii.
De asemenea, fundația Transylvania Trust a început, cu ajutorul unei finanțări oferite de guvernele Norvegiei, Islandei, Elveției și Liechtenstein-ului, reabilitarea vechii mori a palatului. Aici, ar urma să fie amenajat un adevărat muzeu al alimentației.
Palatul Banffy este unul dintre cele mai frumoase din Transilvania. El a suferit, însă, o serie de distrugeri. La finalul celui de-al doilea război mondial, palatul a fost distrus de Wehrmacht, care își instalase acolo un spital pentru ofițeri. Părțile palatului care au supraviețuit distrugerii au fost folosite ca sediu pentru Cooperativa Agricolă de Producție, creată după instalarea comunismului. Apoi, palatul a fost, din nou, incendiat cu ocazia filmărilor la pelicula ”Pădurea spânzuraților”, în regia lui Liviu Ciulei. Apoi, după căderea comunismului, palatul a fost retrocedat familiei Banffy, care l-au concesionat fundației Transylvania Trust, care, la rândul ei, a început demersurile pentru a-l transforma într-o bijuterie arhitecturală.