Europa divizată în privinţa viitoarei strategii economice


Liderii europeni nu au reuşit să-şi depăşească divergenţele pe tema viitoarei strategii economice a UE, în special în materie de reducere a sărăciei şi educaţie, a recunoscut vineri, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.Din cele cinci obiective în cifre pe care UE dorea să şi le fixeze în strategia sa economică până în 2020, Cei 27 nu au reuşit să se înţeleagă asupra a două dintre ele – educaţia şi lupta împotriva sărăciei, a spus Barroso, vizibil decepţionat, la încheierea summitului de la Bruxelles, citat de NewsIn.
„Ne-am pus de acord să continuăm să lucrăm până în iunie asupra acestor obiective”, a mai spus şeful Comisiei Europene, subliniind că este „foarte important să se ajungă la un acord” până atunci.
În timpul summitului, unii „au exprimat îndoieli nu în privinţa luptei împotriva sărăciei, ci asupra chestiunii competenţelor: sunt competenţe naţionale sau europene?”, a dezvăluit Barroso.
„Există, de asemenea, o problemă statistică”, a adăugat preşedintele UE, Herman Van Rompuy: „cum măsuraţi asta?”. Şi „o problemă conceptuală: de ce un obiectiv în materie de reducere a sărăciei, când soluţia este reducerea şomajului?”, a mai spus Rompuy, care totuşi se declară „convins” că Cei 27 vor ajunge la un acord în iunie, la viitorul lor summit.
Germania, unde educaţia este de resortul landurilor, are reticenţe în fixarea unui obiectiv în acest domeniu.
Comisia propunea iniţial scăderea ratei de abandon şcolar de la 15% la 10% şi scăderea cu 20 de milioane a numărului persoanelor ameninţate de sărăcie.
Celelalte trei obiective asupra cărora a fost găsit un consens vizează creşterea nivelului investiţiilor în cercetare şi dezvoltare de la 1,9% din PIB-ul UE cât este în prezent la 3%, creşterea ratei de ocupare a persoanelor cu vârste între 20 şi 64 de ani de la 69% la cel puţin 75%, şi reducerea, cum era prevăzut, a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Related posts

Leave a Comment