Ministrul de externe egiptean, Nabil Fahmy, efectueazǎ o vizitǎ în Franţa şi este primit luni 9 septembrie de omologul sǎu Laurent Fabius. Egiptul, dupǎ perioada de maximǎ tensiune şi violenţǎ pe care a traversat-o în contextul debarcǎrii de la putere a Fraţilor Musulmani, doreşte sǎ revinǎ în spaţiul diplomatic internaţional, potrivit RFI România.Din punct de vedere diplomatic Egiptul a cunoscut o eclipsǎ în ultimult timp şi numeroase incertitudini întrucît Fraţii Musulmani aveau o altǎ veziune asupra politicii externe decît regimul Mubarak şi decît armata egipteanǎ. Acum, însǎ, lucrurile par sǎ se înscrie din nou pe fǎgaşul lor „normal”.
Egiptul a avut întotdeauna un rol de jucat în regiune iar noua putere de la Cairo doreşte sǎ şi-l afirme din nou. Chiar dacǎ în interior situaţia nu este integral calmǎ iar în Sinai armata se vede hǎrţuitǎ de grupuri de rebeli înarmaţi, arma şi guvernul de tranziţie ţin sǎ sublinieze cǎ Egiptul nu este nici slǎbit şi nici destabilizat în urma conflictului cu Fraţii Musulmani. Cairo doreşte sǎ redevinǎ un mediator în negocierile de pace dintre Israel şi palestinieni, dar şi sǎ contribuie la reconcilierea dintre Fatah şi Hamas, cele douǎ organizaţii fratricide palestiniene.
Siria rǎmîne şi ea o prioritate pentru Egipt, şi meritǎ notat cǎ armata egipteanǎ şi noul guvern se opun oricǎrei intervenţii militare strǎine. Egiptul doreşte de altfel sǎ reexamineze relaţiile diplomatice cu Siria, întrerupte sub preşedintele Morsi, condamnǎ utilizarea de arme chimice în contextul rǎzboiului civil dar cere ca în primul rînd ONU sǎ se mobilizeze pentru gǎsirea unei soluţii.
Egiptul mai doreşte sǎ-şi amelioreze şi imaginea în strǎinǎtate şi sǎ-i atragǎ din nou pe turişti. In prezent, 50 de personalitǎţi reprezentînd mai ales curente liberale şi de stînga au ca misiune revizuirea Constituţiei suspendatǎ de armatǎ odatǎ cu destituirea preşedintelui Morsi. Duminicǎ 8 septembrie a fost ales în fruntea acestui „Comitet al celor 50” un fost ministru de externe al lui Hosni Mubarak, Amr Moussa.