Dosar penal pentru şeful Plutonului Secuiesc al Noii Gărzi Maghiare

Poliţiştii clujeni au decis, luni, că şeful Plutonului Secuiesc al Noii Gărzi Maghiare, Balazsi Pal Gergely, este vinovat de afişarea de însemne fasciste pe hainele cu care era îmbrăcat, tânărul riscând o pedeaspsă de până la trei ani de închisoare.”Poliţiştii aflaţi în Piaţa Unirii din municipiul Cluj-Napoca pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice pe timpul comemorării revoluţiei maghiare l-au depistat pe B. Pal-Gergely, de 23 ani, din Luduş, jud. Mureş, care purta o haină pe care erau aplicate însemne cu caracter fascist. Acesta a fost condus la sediul IPJ Cluj pentru verificări, iar cu ocazia cercetărilor efectuate, s-a stabilit că fapta acestuia întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ‘utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe’, faptă prevăzută şi pedepsită e art. 4 alin 1 şi 2 din OUG nr. 31/2002″, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj.
Poliţiştii vor trimite dosarul unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Menţionăm că articolul 4 al OU prevede, la aliniatul 1: „Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”, iar la aliniatul 2, că aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul utilizării în public a acestor simboluri.
Balazsi Pal Gergely a fost amendat, în data de 1 decembrie 2009, la Cluj-Napoca, după ce a încercat, alături de alţi colegi din Noua Gardă Maghiară, să depună o coroană la statuia Sf. Mihail, pentru a marca 91 de ani la înfiinţarea Batalionului Secuiesc.
Tot luni, la Cluj-Napoca, trei tinere, membre ale Uniunii Studenţeşti Maghiare din Cluj, au fost duse la Secţia I de poliţie după ce, potrivit aceluiaşi comunicat al poliţiei, au încercat să afişeze în public o hartă a Ungariei Mari. Studentele riscă amenzi.
„La data de 15.03.2010, în jurul orei 14.30, lucrătorii de poliţie le-au depistat pe B. Eva Eszter, din Bucureşti, V. Imola, din Oradea, judeţul Bihor şi P. Imola Beata, din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, toate trei cu vârsta de 21 ani, care, în Piaţa Unirii din municipiul Cluj-Napoca au afişat un banner având dimensiunile de aproximativ 3,5/2 m. Bannerul reprezenta harta Ungariei Mari şi fotografii cu persoanele participante la Revoluţia din 1848. Faţă de cele trei tinere poliţiştii efectuează verificări, s-a luat măsura ridicării în vederea cercetărilor a banerului respectiv, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie luate măsurile legale care se impun”, se arată în comunicatul de presă.
Talpas Botond, preşedintele Uniunii Studenţeşti Maghiare din Cluj, a declarat luni, pentru NewsIn, că cele trei studente care au fost duse la Secţia I pentru verificări au încercat să pună pe un gard care împrejmuia statuia lui Mati Corvin din Piaţa Unirii un banner cu harta evenimentelor Revoluţiei din 1848, o hartă a Imperiului Habsburgic.
„Noi considerăm că cei de la poliţie ne-au stricat evenimentul cultural şi e păcat, pentru că, pe tot parcursul zilei, am colaborat foarte bine cu ei. Colegele mele au vrut să pună acel banner, poliţia a spus că nu au voie să pună pe acel gard, ele l-au luat jos, dar tot au fost conduse la secţie unde li s-au luat datele şi au dat declaraţie. Acel eveniment cultural nu avea legătură cu Garda Maghiară, era despre 15 martie”, a afirmat Talpas.
Potrivit acestuia, prezenţa Plutonului Secuiesc al Noii Gărzi Maghiare la ceremoniile de 15 martie din Cluj-Napoca nu este vina organizatorilor, pentru că evenimentul era unul deschis. „Noi am organizat un eveniment deschis cât am putut noi de bine. Din păcate au fost şi câteva zeci de persoane care ni s-au alăturat şi ne-au făcut de râs. Dacă ei au făcut ceva ilegal atunci era poliţia de faţă şi ar fi luat măsuri”, a mai afirmat tânărul.

Related posts

Leave a Comment