de Mihai Seplecan
Imediat se face luna de când consilierii județeni au decis să mandateze executivul CJ Cluj să negocieze cu administrația comunei Feleacu pentru achiziționarea terenului de 60 de hectare pe care ar urma să se realizeze (să sperăm că anul acesta) Centrul de Managament Integrat al Deșeurilor. Pe acest teren urmează să se deschidă, până la finalizarea CMID, o rampă temporară de gunoi, ca urmare a faptului că rampa de la Pata Rât trebuie să fie închisă în conformitate cu cerințele asumate de către România la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană și a cerințelor de mediu.
Doresc să știu în ce stadiu sunt negocierile dintre decidenții CJ Cluj și administrația comunei Feleacu. Reamintesc faptul că numai pentru obținerea autorizației de mediu sunt necesare minimum 2 luni, luni în care rampa de depozitare a deșeurilor, aflată sub stricta supraveghere a Gărzii de Mediu, își poate atinge limita de stocare și poate fi închisă, Clujul ajungând din nou în situația de a rămâne cu gunoiul în stradă. S-a mai întâmplat.
Atrag din timp atenția asupra faptului că trece timpul – și nu în folosul clujenilor, având experiența indolenței cu care tratează urgențele județului decidenții CJ Cluj. Și cazurile sunt, din păcate, prea multe: ignorarea unei decizii definitive și irevocabile a unei instanțe judecătorești privind proprietatea pe bunuri ale județului, fapt ce a dus la situația în care acestea sunt folosite ca despăgubiri în litigii economice ale unor firme private, posibila pierdere a proprietății CJ Cluj pe Muzeul O. Goga, distrugerea propriei firme de pază și protecție, în mod similar cu distrugerea brandului Clujana, după infuzii repetate de capital șamd (dar voi reveni, să nu spere cei care se fac vinovați că voi renunța din a le reaminti faptele până când se vor trezi și le vor rezolva).
Insist pentru a fi informat de îndată cu privire la calendarul negocierilor și stadiul atins de acestea mai ales având experiența refuzului decidenților CJ Cluj de a pune în practică, de curând, a unei decizii a consilierilor județeni adoptată cu majoritate în ședință publică. Este vorba despre proiectul de Transport intermodal (cică semantica de serviciu l-a transformat în multimodal), care a fost făcut praf prin diverse tertipuri, pe ultima fracțiune de secundă a celor doi ani de când era pus în discuție. Adică timp de doi ani decidenții CJ Cluj nu au avut nimic de zis despre bănuieli de tentativă de fraudare a fondurilor europene și despre neregululile care ar exista la acest proiect, dar s-au găsit să se acopere cu declarații și denunțuri penale numai după ce au primit mandat expres din partea consilierilor județeni. După doi ani, exact în ultima zi de depunere a proiectului au avut bunăvoința să-și urnească simandicoasele persoane la București și să se intereseze cu privire la conformitatea acestui proiect. Subliniez: după doi ani, exact în ultima zi și numai după ce, ca să mă exprim plastic: li s-a ordonat să-și facă datoria.
Pentru a nu ne trezi cu gunoiul în fața casei, rog să fiu informat din timp. Mulțumesc.