
Ce fel de produse aveţi în portofoliu? Ce produceţi, exact, la Cluj?
Producem salamuri, afumate şi neafumate. Din asta trebuie să înţelegem că totul este vegetal, bineînţeles. Se cheamă salam pentru că are forma şi structura care se aseamănă cu salamul din carne, de aceea i-am şi dat acest nume. Pe etichetă noi trecem: “un excellent înlocuitor al salamului”, deoarece salam lumea ştie că înseamnă carne, dar s-a încetăţenit, deja, şi faptul că există salam vegetal, nu doar din carne, aşa cum există şi salam de biscuiţi, de exemplu. Pe lângă salamuri, afumate şi neafumate facem parizere, de mai multe tipuri, chiar şi un fel de şuncă, tot vegetală, pateuri vegetale, cremvurşti, cârnaţi şi chiar şi o maioneză vegetală, făcută din aceaastă protein de soia.
Ce nevoie este, pe piaţă, de astfel de produse?
Am descoperit că este, într-adevăr, o cerere pe piaţă de astfel de produse vegetale. De altfel, cererea este foarte mare, atât din partea vegetarienilor, dar şi din partea celor care consumă carne, dar vor, totuşi, produse care să conţină proteină, dar nu neapărat din carne. Aceste produse sunt foarte uşor de folosit, atât aşa cum le comercializăm noi, reci, dar şi gătite. Sunt foarte uşor de pus în sandwichuri, pentru şcoală, pentru serviciu. Cererea este destul de mare. Singurul aspect cu care ne-am confruntat este că trebuie să recâştigăm încrederea oamenilor în produsele vegetale. Din cauza că foarte multe produse alimentare din România conţoin foarte multe E-uri, foarte multe substanţe care sunt, de fapt, nocive pentru organism, lumea are foarte multă grijă şi este foarte suspicioasă. Lupta se dă, de fapt, pentru a recâştiga încrederea consumatorului, prin sinceritatea pe care o oferim. Scriem pe etichetă tot ceea ce oferim, tot ceea ce folosim ca ingredient în aceste produse şi efectul pe care îi au asupra consumatorului. Oamenii au observant, în urma consumului, că se digeră foarte uşor, nu le este rău de la ele, cum le este de la alte produse pe care ei le cumpără. Astfel, mulţi dintre ei au prins încredere. Primul pas este să guste să vadă cum se simt după ce au consumat aceste produse.
Dacă pe clientul final îl convingeţi prin calitatea produselor, pe retaleri cum îi convingeţi? Ce reţea de distribuţie aveţi?
Distribuim în supermarketurile Carrefour, în Cluj şi în alte oraşe, în magazinele naturiste, care sunt foarte deschise către aceste produse şi chiar ne recomandă. Le-a trimis şi lor mostre pentru degustare. Cel mai simplu este să verifice fiecare calitatea produselor. Uneori oferim chiar degustări la magazine, pentru clienţii lor. Deja trimitem produse şi în străinătate, în Spania, Ungaria, Germania. Cel mai important lucru este să schimbăm viziunea supra produselor vegetale. Cred că este cea mai importantă misiune a noastră. Oamenii trebuie să vadă că produsele vegetale pot fi bune chiar dacă sunt produse procesate. Este un ajutor în orice bucătărie să ai un produs bun, foarte sănătos, pe care poţi să îl consume imediat sau poţi să îl foloseşti în diferite reţete.
Ca plan de viitor, intenţionaţi să vă diversificaţi şi mai mult gama de produse?
Deja avem în plan să facem conserve, pentru care am şi făcut deja unele probe. Acestea vor fi, şi ele, fără conservanţi. Vom face atât pateuri, cât şi cremvruşti sau şuncă la conservă. Vom pune în aplicare şi nişte reţete noi, vom face tofu. Şi vom avea şi alte produse, care vor fi o surpriză.