Din păcate, presa a ajuns un teren mai mocirlos decât politica. Este amuzant să vezi cum televiziunile din București tună și fulgeră împotriva politicienilor care plagiază sau care își falsifică CV-urile, atunci când corespondenții lor de Cluj fură munca altora. Mai precis, fură munca unei categorii profesionale din care ”vedetele” de televiziune nu o să facă niciodată parte: jurnaliștii.Foarte rar televiziunile centrale produc exclusivități cu adevărat. De multe ori, corespondenții, în multe cazuri niște fete frumoase care habar nu au de jurnalism, se mărginesc să ”culeagă” subiectele muncite de alții. De alții care nu au devenit jurnaliști pentru că au avut fusta mai scurtă sau pentru că au clipit din gene cui trebuie.
Cât de ”profesioniști” au fost mulți dintre ”corespondenții” televiziunilor am văzut la accidentul aviatic din Munții Apuseni, când zeci de oameni porniți în căutarea avionului prăbușit s-au întors acasă pentru că au văzut la televizor că victimele au fost găsite. Nici pe de departe nu era așa. Însă iresponsabilele și ireponsabilii veseli continuau să ciripească suav la televizor despre accidentul aviatic ba de la Mărișel, ba din Beliș sau de pe unde îi mai tăia capul. Pentru mine, cea mai mare satisfacție profesională a fost atunci când salvatorii mi-au spus că m-au auzit la Radio România Actualități. De aceea au plecat spre Ursoaia ca să caute avionul prăbușit. Și l-au găsit. Dacă se luau după televiziuni, porneau spre Crucea Iancului de la Mărișel sau spre lacul Beliș. Noroc că acei oameni aveau radio în bucătărie, nu televizor. Altfel, poate că erau și alți decedați, în afară de Adrian Iovan și Aura Ion.
Însă iresponsabilitatea veselă a ”jurnaliștilor” de la televiziuni se manifestă și în alte domenii. De exemplu, politica. Săptămâna trecută, Vasile Măgrădean, de la Mediafax, a dat o lovitură de maestru. A aflat primul că Hunor Kelemen își va anunța demisia din postul de vicepremier. Știrea sa a făcut rapid turul televiziunilor. Cei cinstiți au citat sursa. Ceilalți au furat munca lui Vasile.
Azi a fost rândul meu să dau lovitura. Am aflat, cu 10 minute înainte de începerea ședinței Consiliului Permanent al UDMR, numele candidatei desemnate de Uniune pentru postul de vicepremier: Rozalia Biro. Am publicat știrea pe ClujToday, la ora când ”vedetele” își făceau machiajul. Iar iresponsabilii veseli au furat, pur și simplu, această știre, care avea apoi să fie confirmată oficial, fără să se obosească să citeze sursa. Ceea ce fac ei este, pur și simplu, furt care le maschează incompetența. Cred că este timpul să luăm atitudine, cei care lucrăm subiectele cu sudoarea frunții în ani în care ne-am construit credibilitatea care dă curaj surselor noastre să ne spună cum stau lucrurile cu adevărat. Cred că nu mai trebuie să le permitem ”corespondenților” să fure știri politice de la Vasile Măgrădean sau de pe ClujToday. Cred că este nesimțire să furi subiecte de la Ziar de Cluj al lui Liviu Alexa, precum ”Bani cu suflet” fără să citezi sursa. Unii au furat după metoda Viorel sau copy/paste. De aceea, dacă vrem presă profesionistă, vă invit să scrieți șefilor din București ai celor pe care Ion Cristoiu le numea ”fătucile din presă”. Să le pună la treabă sau să le dea afară. Sau măcar să le învețe să nu mai fure munca altora. Dacă nu sunt în stare să documenteze singure subiectele, măcar să citeze ziarele și site-urile locale de unde preiau munca altora. Măcar în acest mod am ști cine muncește cu adevărat pentru subiecte și cine să mărginește să le recite.