Descoperiri arheologice spectaculoase în biserica Sfântul Mihail

Unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din Transilvania se află în plin proces de restaurare. Este vorba de biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca. Construcția bisericii a început după anul 1316, atunci când regele francez al Ungariei, Carol Robert de Anjou, i-a eliberat pe locuitorii sași ai Clujului din legăturile de iobăgie care îi legau de episcopul romano-catolic de Alba Iulia, Petru Monoszlo. Lucrările de restaurare ar urma să fie finalizate în acest an.

Biserica Sfântul Mihail este considerată drept simbolul libertății Clujului. Locuitorii orașului au muncit aproape 75 de ani la ridicarea acestui lăcaș de cult, care era renumit pentru frumusețea vitaliilor sale cu rame de plumb ori a sculpturilor realizate în calcar de Viștea. Unele dintre ornamentele bisericii au fost distruse în timpul Reformei protestante, însă ornamentele catolice distruse au fost refăcute după ce Transilvania a devenit parte a Imperiului Austriac. Acum, cu ajutorul banilor europeni, au început ample lucrări de restaurare, spune profesorul universitar Radu Lupescu, pentru Via Cluj TV.

În timpul lucrărilor, cercetătorii au descoperit fresce ascunse, piese sculptate, dar și pietre romane, extrase din ruinele vechiului oraș Napoca și folosite în Evul Mediu pentru construcția bisericii, spune profesorul Radu Lupescu.

În interiorul bisericii, lucrările de restaurare ar urma să fie finalizate în acest an, în timp ce la turla adăugată în perioada Imperiului Austriac, ar urma să fie finalizate anul viitor.

Related posts

One Thought to “Descoperiri arheologice spectaculoase în biserica Sfântul Mihail”

Leave a Comment