Cea mai importantă prevedere și, totodată, cea mai așteptată de mediul economic se referă la reducerea TVA-ului la 20% de la 1 ianuarie 2016, așa cum era prevăzută inițial, în propunerea Guvernului, și la 19% de la 1 ianuarie 2017. Au fost, de asemenea adoptate, și două noi amendamente propuse de deputatul PSD Cluj Aurelia Cristea.
„Mă bucur că am reușit să introduc și amendamentele privind scutirea de la plata impozitului pe clădirile și terenurile care sunt utilizate în cadrul întreprinderilor sociale de inserție*. Această categorie, a întreprinderii sociale de inserție, definită în Legea Economiei Sociale, acoperă o zonă foarte sensibilă în România, încadrarea în muncă a categoriilor vulnerabile, pentru care mai avem încă foarte mult de făcut: persoane cu dizabilități, șomeri de lungă durată, persoane de etnie romă, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței în familie, persoane fără adăpost”, a declarat Aurelia Cristea.
Alte amendamente la Codul Fiscal introduse, astăzi, în Comisia de Finanțe a Camerei Deputaților, au fost cele propuse de Ministerul Finanțelor, pentru corectarea și armonizarea unor aspecte care țin de schimbări de legislație, corelări și modificări cerute de Senat.
„Acordul realizat de partidele politice pe tema Codului Fiscal este foarte important, pentru că oferă, atât mediului economic, cât și cetățeanului de rând, predictibilitatea și stabilitatea fiscală, normalitatea de care au atâta nevoie ambele categorii! Îmi exprim speranța ca, o dată cu adoptarea în plenul Camerei Deputaților, să închidem aceste dezbateri și să dăm posibilitatea mediului de afaceri să se concentreze pe activitatea pe care o desfășoară. Astfel, Guvernul Ponta bifează și acest deziderat și își onorează, așa cum a făcut-o de fiecare dată, promisiunile către români”, a subliniat deputatul PSD Cluj, Aurelia Cristea.
Raportul Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci privind reexaminarea Codului Fiscal va intra în dezbaterea plenului Camerei mâine, 3 septembrie.
* Ce este întreprinderea socială de inserție
Conform Legii Economiei Sociale:
Art.11 – Întreprinderea de inserţie socială este întreprinderea socială care îndeplineşte şi următoarele condiții: a) permanent, cel puţin 30 % din personalul angajat să aparţină unor categorii de persoane din grupul vulnerabil; b) reinvestirea a minim 50% din valoarea profitului pentru dezvoltarea întreprinderii sociale; c) încadrarea activităților desfășurate de întreprinderea de inserţie socială în obiectivele planului județean de dezvoltare. 6 Art.12 – (1) Întreprinderile de inserţie socială au obligaţia de a asigura pentru persoanele angajate, care fac parte din grupurile vulnerabile, măsuri de acompaniament social care să asigure inserţia profesională a angajatului. (2) Măsurile de acompaniament social pot fi: informarea, consilierea, accesul la formele de pregătire profesională, adaptarea locului de muncă la capacitatea persoanei, accesibilizarea locului de muncă în funcţie de nevoile persoanelor şi alte măsuri care au scop sprijinirea inserţiei sociale şi profesionale a angajaţilor. (3) În vederea asigurării măsurilor de acompaniament social, întreprinderile de inserţie socială colaborează cu serviciile publice de asistenţă socială de la nivel județean și local, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, cu specialişti în domenii precum psihologie, asistență socială, pedagogie, formare profesională, ocupare, medicină, medicina muncii, economie socială.
În sensul prezentei legi, fac parte din grupul vulnerabil următoarele categorii de persoane aflate în situație de dificultate economică și socială și/sau în risc de excluziune socială: a) persoane cu dizabilităţi fizice şi/sau mentale; b) persoane provenind din familii numeroase sau monoparentale; c) persoane fără educaţie sau pregătire profesională; d) persoane toxico-dependente, după efectuarea tratamentului de dezintoxicare; e) victime ale violenţei în familie; f) persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială; g) imigranţi, refugiaţi; h) persoanele beneficiare de ajutor social potrivit prevederilor Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; i) persoane vârstnice definite în conformitate cu prevederile art.6, lit.bb) din Legea asistenței sociale nr.292/2011; j) persoane care au depășit vârsta de 50 de ani și nu beneficiază de prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, dar nici a altei legi de protecție socială; k) persoane care trăiesc în comunităţi izolate; l) persoane de etnie romă; m) victime ale traficului de persoane; n) persoane afectate de boli ocupaţionale; o) tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului; p) persoane eliberate din detenţie; q) persoane fără adăpost; r) șomeri de lungă durată, înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă
