De anul nou: Pluguşorul, între ficţiune şi realitate


Potrivit tradiţiei, la începutul unui nou an, se fac tot felul de urări vizând, de obicei, longevitatea, sănătatea şi bunăstarea celui căruia îi sunt adresate. Sunt frumoase aceste urări, dar – în opinia mea – ţin de sfera utopicului, invocând o stare de bine absolut pentru o viaţă mirifică într-un cadru de abundenţă şi fericire paradisiacă.Ei, dar de data aceasta, ceva nu e în regulă! “Pluguşorul”, acest obicei de început de an având în totalitate un caracter de urare, pare a avea o semiotică deosebită. Simbolul abundenţei şi al bunăstării este pâinea, adică acel “carburant” al nostru de toate zilele, a cărei poveste este depănată de grupul de urători. La o privire mai atentă a textului Pluguşorului, “Povestea pâinii”, spusă în versuri de urători şi legată în negura timpului de muncile agricole, pare a fi o cruntă realitate românească, îmbrăcată într-un strai alegoric.
“S-a sculat mai an / Badica Traian (…)
Ca s-aleaga-un loc curat / De arat si semanat (…)
S-a apucat într-o joi / Cu plug cu doisprezece boi etc.”
Să încercăm a pătrunde în hermeneutica textului consacrat al Pluguşorului:
“S-a sculat mai an / Badica Traian”. Textul nu stabileşte cu exactitate momentul deşteptării, dar sugerează trezirea brutală în vederea declanşării unei acţiuni fără precedent. Verbul “scula”, potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române, are mai multe sensuri, printre care: “a începe o acţiune, a se apuca de o treabă, a porni la război, a se ridica (cu armele) împotriva cuiva” etc. Iar “bădica Traian” tocmai asta a făcut: s-a sculat şi s-a apucat de treabă, adică de “arat”. Dar când a declanşat acţiunea? Potrivit Pluguşorului, “S-a apucat într-o joi / Cu plug cu doisprezece boi”. Faptul că atelajul este tractat de un număr atăt de mare de boi, denotă amploarea acţiuni. Informaţia cuprinsă în cele două versuri nu este o pură ficţiune, ea fiind certificată de realitate, întrucât tocmai “joi” 6 mai 2010 au fost prezentate măsurile de austeritate care vizau
– reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25%
– reducerea pensiilor cu 15%
– reducerea ajutorului de şomaj cu 15%
– reducerea masivă a subvenţiilor
În contextul acestor măsuri, verbul “scula” capătă sensul real, adică acela de “a se ridica împotriva cuiva”. Ştim cum s-au desfăşurat evenimentele de la acea fatidică zi de joi, previzionată de Pluguşor. De aceea, pentru ca urarea mea de an nou sa fie bine ţintită, doresc tuturor cititorilor ca în anul care tocmai a debutat să obţină tot ceea ce îşi doresc, dar le amintesc că în realizarea acestui deziderat ei înşişi au un rol activ.

LA MULŢI ANI!

Related posts

Leave a Comment