David Cameron critică piedicile puse de Franţa şi Germania în calea aderării Turciei la UE

Premierul britanic s-a angajat să fie „avocatul” Turciei în încercarea acestui stat de a se integra în Uniunea Europeană.Premierul britanic, David Cameron, a criticat, ieri, obstacolele aflate în calea aderării Turciei la UE, acuzând indirect Franţa şi Germania, care se opun aderării depline la Uniune. „Când mă gândesc la ce a făcut Turcia, în calitate de membru NATO, pentru a apăra Europa şi la ce face Turcia acum în Afganistan, alături de aliaţii europeni, mă înfurie să constat că drumul vostru către o aderare la Uniunea Europeană poate fi descurajat aşa cum se întâmplă”, a spus Cameron la Ankara, într-un discurs susţinut în faţa unor oameni de afaceri turci.
„Cred că este o greşeală să se spună că Turcia poate asigura paza taberei, dar nu poate intra în cort. Voi rămâne avocatul vostru cel mai hotărât pentru o aderare la Uniunea Europeană şi pentru o mai mare influenţă la masa diplomaţiei europene”, a adăugat Cameron.
Negocierile pentru aderarea Turciei la UE, începute în 2005, avansează lent, în principal din cauza opoziţiei Franţei şi Germaniei, ţări care se tem de intrarea în Uniune a unei ţări cu 73 de milioane de locuitori, în marea majoritate musulmani. „Ştiţi cine a spus «Iată o ţară care nu este europeană (…) Istoria ei, geografia, economia, agricultura şi caracterul poporului său (…), totul merge în altă direcţie. Este un popor care nu poate deveni membru deplin, în pofida a ceea ce susţine şi poate chiar crede»? Poate că seamănă cu felul în care unii europeni descriu Turcia. Dar, în realitate, sunt cuvintele generalului de Gaulle, care descria Marea Britanie, înainte de a se opune aderării noastre la UE”, a reamintit Cameron.
Pro şi contra aderării Turciei la UE
Noul guvern al lui David Cameron, instalat în funcţie în mai, s-a angajat să consolideze relaţiile cu autorităţile de la Ankara. Unul dintre motive este şi negoţul pe care Marea Britanie îl face cu Turcia, cifra de afaceri fiind de 9 miliarde de dolari pe an.
Cameron a adăugat, cu această ocazie, că este uimit de „amploarea imensă” a creşterii economice din Turcia, prognozând că până în anul 2025 acest stat va fi mai prosper ca Spania, Italia sau Canada.
Până în prezent, în favoarea aderării Turciei la UE s-au arătat Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Spania, Portugalia, Italia, Bulgaria şi România. Greii Uniunii nu sunt, totuşi, convinşi.
Un sondaj realizat în Franţa arată că 48% dintre francezi nu vor ca Turcia să se integreze în UE, în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Turcia mai are mult până să îndeplinească toate condiţiile necesare aderării.

Related posts

Leave a Comment