Prin reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, România va trece pe creştere economică, apreciază preşedintele Traian Băsescu. În schimb, creşterea TVA-ului şi a cotei unice ar duce la noi împrumuturi.Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că, prin aplicarea planului care vizează reducerea salariilor, a pensiilor şi concedieri în sistemul bugetar, România va trece pe creştere economică, în timp ce planul de creştere a TVA şi a cotei unice ar fi condus la contractarea unor noi împrumuturi.
„Acordul cu Fondul nu s-a semnat încă. Putem să-l schimbăm imediat de la soluţiile pe care Guvernul le-a propus şi să trecem pe creşterea de fiscalitate. Dar acea soluţie este una care frânează dezvoltarea economică şi care ne va împinge să continuăm să luăm credite tot mai mari ca să ne putem plăti ineficienţa aparatului de stat şi sistemul exagerat de protecţie socială pe care-l avem. Nu pot să dau garanţii, însă cred că, dacă aplicăm acest program, România trece pe creştere economică”, a declarat, duminică, Traian Băsescu.
În ceea ce priveşte criticile sindicatelor, potrivit cărora planul propus în urma negocierilor cu FMI afectează doar persoanele fizice, nu şi pe cele juridice, şeful statului a spus că patronatele au „plătit” deja printr-o restructurare „consistentă”, în 2009.
„Nu este corect, ei au plătit deja costul. Ce cost să mai punem pe spatele societăţilor (comerciale, n.r.) ca să creştem veniturile la bugetul de stat?”, a spus Băsescu. Pe de altă parte, a argumentat preşedintele, nu există garanţii că o majorare a taxelor impuse firmelor va duce automat şi la creşterea veniturilor bugetare.
Traian Băsescu a declarat, joi, că, în discuţiile cu FMI, o variantă luată în calcul au fost „varianta neîncrederii”, care viza creşterea TVA de la 19 la 24% şi a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%, astfel încât România să se încadreze într-un deficit de 6, 7 sau chiar 8% din PIB.
A doua variantă, denumită de preşedinte „varianta încrederii”, este ca Guvernul să continue programul de „restructurare masivă” a cheltuielilor. Băsescu a precizat că, în memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe această ultimă variantă.