Cum vrea UBB să relanseze cercetarea ştiinţifică de excelenţă

Universitatea Babeş-Bolyai a creat o nouă metodă pentru a stimula excelenţa în domeniul cercetării ştiinţifice. Cele mai ambiţioase proiecte se vor derula sub umbrela noului Institut de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie. Programele care vor fi realizate sub egida acestui Institut beneficiază de o finanţare de 460.000 de euro, iar banii provin din resursele proprii ale universităţii clujene. Noul institut va avea rolul de catalizator al eforturilor pe care le face universitatea clujeană pentru a ajunge printre primele 500 de universităţi pe plan mondial.

Noul Institut de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie va reuni cele mai ambiţioase proiecte şi programe de cercetare ştiinţifică, precum şi proiectele prin care Universitatea Babeş-Bolyai doreşte să se impună drept un actor de mare calibru pe piaţa internaţională a educaţiei şi cercetării. Rolul Institutului va fi acela de a servi drept catalizator al eforturilor universităţii clujene de a intra în clasamentul primelor 500 de instituţii de învăţământ superior din lume. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie reformat sistemul educaţional din România, spune prorectorul Daniel David.

 

”Universitatea Babeş-Bolyai şi alte universităţi mari ale României nu au nici o şansă să ajungă în Top 500 dacă nu se schimbă două lucruri fundamentale, pe lângă efortul pe care noi îl facem, de exemplu, prin acest institut: buna guvernanţă, şi anume reglementările care trebuie să vină de la nivel guvernamental, şi susţinerea financiară”, a spus Daniel David.

 

În momentul de faţă, sistemul universitar din România se confruntă cu o subfinanţare profundă. În loc să crească nivelul finanţării oferite pentru fiecare student, în ultimii ani, acest nivel al finanţării a scăzut, declară prorectorul Dan Lazăr.

 

”Dacă ne raportăm la anul 2008, vom observa faptul că finanţarea pe student a scăzut de la 3.160 de lei pe an la 2.480 de lei pe an. Pentru a atinge normele stabilite de ARACIS, am mai avea nevoie de 1.000 de lei pe an pentru fiecare student”, a spus prorectorul Dan Lazăr.

 

Reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai spun că noul Institut are rolul de a suplini, măcar parţial, lipsa unei finanţări corespunzătoare din partea autorităţilor guvernamentale. În primul an de funcţionare, acest institut va administra fonduri şi programe de cercetare în valoare totală de 460.000 de euro. Banii provin din resursele proprii ale universităţii. Ei vor fi utilizaţi pentru a oferi burse de excelenţă studenţilor, finanţări pentru tinerii cercetători, resurse pentru a susţine cadrele didactice din străinătate care acceptă să predea în România sau activitatea revistelor ştiinţifice editate sub egida universităţii şi care se bucură de prestigiu în plan internaţional.

Related posts

Leave a Comment